basic | Diari de recerca

15 – Temps de bernats pescaires

04 desembre 2016 | basic, Diari de recerca

A principis de desembre  és una molt bona època per veure en grans quantitats el bernat pescaire (Ardea cinerea) en les nostres zones humides, rius i estanys. Aquest és un ocell abundant, present tot l’any però que presenta moviments d’envergadura, ja que molts ocells centre i nord europeus es desplacen, no només cap al sud del continent sinó també cap a l’Àfrica subsahariana.
No sembla gaire lògic que un ocell d’aiguamoll travessi el Sàhara però els bernats pescaires ho fan, al menys voregen el desert pel seu costat occidental i arriben a les costes i rius africans de Senegal, Mauritània i més avall.
Podeu cansar-vos de veure bernats pescaires als Aiguamolls de l’Empordà, Delta del Llobregat, Estany d’Ivars, Estany de Sils i Delta de l’Ebre però si alguna d’aquestes altres llacunes us queda més a prop de casa, podeu provar-les: Desembocadura de la Tordera, Els Arenys de la Noguera Pallaresa (Tremp), Bassa del Pla de Can Fenosa (Martorelles) i Sèquia major (Vila-seca), entre molts altres llocs que, senzillament, tinguin aigua i alguns peixos. Tambéd és un visitant habitual dels nostres rius.
A més, en aquestes dates, a principis de desembre, també podeu veure en grans quantitats a un petit ocell abundantíssim a l’hivern: el mosquiter comú (Phylloscopus collybita).
Petit, verdós, marronós, sense marques distintives, el mosquiter comú sol semblar difícil d’identificar pel principiant però tenim l’avantatge que a ple hivern és l’únic mosquiter que tenim a Catalunya, així que, un cop hem mirat a la guia com són els mosquiters per diferenciar-los de tallarols, boscarles i similars podem anar a tret segur a veure mosquiters comuns.
phycol_dib
És un animal molt actiu, amb un metabolisme elevat, principalment insectívor fins i tot a l’hivern i que podem veure saltant activament entre les branques dels arbres mentre captura insectes pràcticament invisibles a l’ull humà. El podem trobar entre el brancam d’arbustos a molt baixa alçada o a les capçades dels arbres. La immensa majoria de mosquiters que veiem en aquesta època a Catalunya són individus que procedeixen de més al nord i que hivernen a la conca mediterrània, en alguns casos en densitats molt grans.
Veieu com es mouen sense descans a la recerca d’aliment, preferentment quan el sol ja escalfa, en aquests llocs: El Remolar, Viladecans, Parc del Castell de l’Oreneta (Barcelona) i Estany de Sils. Informació a partir dels usuaris d’Ornitho.cat de l’Institut Català d’Ornitologia.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.