• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciReflexions urgents d’un antropòleg sobre l&# ...
Tornar

Reflexions urgents d’un antropòleg sobre l’alimentació

22 abril, 2010

Article de Jesús Contreras

L’autor destaca el contrast que hi ha entre l’interès per l’alimentació, d’una banda, i el gran incumpliment de les recomenacions que mostren nens i adolescents, de l’altre, segons posa en evidència l’estudi que presentem.

La societat sembla estar cada cop més preocupada per la salut de la seva població en general i per la d’infants i adolescents en particular. Malalties no transmissibles com ara la diabetis o la obesitat estan en la primera línia de les preocupacions.

Més particularment, l’obesitat preocupa perquè presenta un augment constant en tots els grups d’edat i, perquè, a més, suposa una circumstància que pot potenciar altres malalties. Així doncs, en els darrers anys, l’interès per l’alimentació i per la seva relació amb la salut ha anat en augment constant. Han proliferat les recomanacions alimentàries i la informació relativa al que convé menjar o no menjar, en major o menor quantitat… 

Un estudi innovador….

L’Estudi  dels hàbits alimentaris dels escolars catalans (realitzat per la Fundació Alícia i Talència) permet dos comentaris de caràcter molt diferent: l’un relatiu al projecte en si; l’altre, als resultats obtinguts i les diferents reflexions que aquests resultats permeten o obliguen a fer.

La metodologia emprada en el projecte suposa una forma econòmica de recollir informació a través d’un web, el de Recerca en Acció. Dins del desenvolupament concret del projecte, el fet que de més de 2.700 alumnes inscrits només s’hagin pogut analitzar les dades de 1.375, posa de manifest les dificultats d’obtenir una informació mínimament acurada i fiable en relació al que mengem. Però, a l’hora, evidencia la necessitat de fer-ho i d’utilitzar una diversitat de medis per aconseguir-ho.

D’altra banda, el projecte preveu, i aquesta és una novetat molt important i positiva, que els propis escolars puguin proposar accions o mesures per possibilitar una millora dels seus hàbits alimentaris.

 …amb uns resultats sorprenents

Pel que fa als resultats, aquests no deixen de ser una mica sorprenents, fonamentalment per l’alt percentatge de “desviació” en relació al grau de compliment de les recomanacions alimentàries formulades a través de les guies alimentàries poblacionals, sobretot, si tenim en compte l’alt grau de preocupació pel “cos” que s’atribueix als adolescents: Només un 0,3% dels escolars d’entre 10 i 16 anys segueix la ingesta recomanada de verdura! Només un 4,3%, la de fruita! Només un 11,3%, la de peix! Només un 20,6%, la de llegums! i un 35% consumeix més refresc i sucs comercials i un 42,9% més pastisseria, brioxeria i snacks dels recomanats. 

Qüestions que queden al descobert

Òbviament, aquests resultats obliguen a plantejar algunes qüestions. En primer lloc, perquè aquest alt grau d’incompliment? Desconeixement de les recomanacions? Incompatibilitat de les recomanacions amb els “gustos” alimentaris”? Dificultats diverses relacionades amb el modus de vida dominant de la nostra societat que dificulten el compliment de les recomanacions? Una combinació de tots aquests factors? 

Caldrà esbrinar si de debò volem endegar accions que permetin millorar l’alimentació i la salut de la nostra població escolar i, amb ella, la de la població en general doncs, cal suposar, que, en certa mesura, les ingestes de la mostra de població escolar estudiada està reflectint la del seu entorn més immediat, el de la seva llar.

 

Jesús Contreras és catedràtic d’Antropologia de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació ODELA.

Etiquetes: Aliments / Nutrició, Poca verdura i massa refrescs?

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Elena

Núria

Blanca

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Treballar l’alimentació a classe té premi!

Unes propostes molt didàctiques

Propostes de les escoles per a millorar l’alimentació

Com mengen els joves que viuen sols?

Menjar, ús o abús?

Les conseqüències d’una dieta inadequada

La pastisseria, el camí al sobrepès

Els llegums, un aliment complet

El peix, un tresor a l’abast

Els refrescs, una invitació a la moderació

La verdura: l’assignatura pendent

Com menjar fruita?

Les innumerables virtuts de la fruita

Com esmorzar saludablement

L’esmorzar: llet, fruita i cereals?

Reflexions urgents d’un antropòleg sobre l’alimentació

Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

Estudiem l’alimentació dels escolars catalans

Piulades recents

  • RT @Ciencia_cat: L'ús de làsers podria ajudar a aconseguir la fusió nuclear a baixa temperatura https://t.co/KW4aOIyXtC via @MonPlaneta #Fi…
  • 🎥Interessant vídeo sobre recursos y experiències per treballar l’emergència climàtica des de l’aula #STEM 👉… https://t.co/BT4qYgBMOq
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1901 es van lliurar els primers🎖️ Premis #Nobel. Els premis es lliuren cada 10 de desembre, data d…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar