Diari de recerca

24. Per què hi ha ocells que travessen el Sàhara i d’altres es queden tot l’any aquí?

12 maig 2009 | Diari de recerca

Els ocells sedentaris passen tot l’any a les àrees de cria. Moltes de les espècies que són essencialment sedentàries són granívores o omnívores i poden passar tot l’any al mateix lloc perquè el seu aliment principal no fluctua massa al llarg del cicle anual o bé perquè utilitzen diferents fonts d’aliment segons l’època de l’any.

Hi ha moltes espècies, per exemple, que s’alimenten de fruits o llavors durant bona part de l’any, però se centren en els insectes durant l’època de cria, aprofitant que és el moment àlgid en l’abundància d’aquesta presa i que és molt rica en proteïnes i, per tant, molt beneficiosa per al creixement dels pollets.

Migradors de llarga i curta distància i migradors parcials

Els ocells que basen la seva alimentació en només un tipus de recurs alimentari i que a més fluctua estacionalment no tenen més remei que migrar. Molts d’aquests ocells són insectívors estrictes que aprofiten el boom d’insectes que es produeix a la primavera i estiu a Europa per criar, però que es veuen obligats a passar l’hivern més al sud, allà on els insectes es poden trobar en abundància quan el fred envaeix Europa.

Els ocells migradors que passen l’hivern bàsicament al sud del Sàhara s’anomenen migradors de llarga distància, mentre que aquells que ho solen fer al nord del Sàhara s’anomenen migradors de curta distància. Hi ha, però, moltes espècies que no es poden classificar fàcilment en cap d’aquestes categories: són anomenades migradores parcials i, a més, són la majoria!

El tallarol de casquet fa de tot

El tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) és un bon exemple de migrador parcial. Les poblacions del sud d’Europa són en part migradores de curta distància i en part sedentàries, mentre que les de les Canàries són totalment sedentàries. En canvi, la majoria dels tallarols de casquet del nord i centre d’Europa són migradors de llarga distància que passen l’hivern al sud del Sàhara. A l’estudi que estem fent al sud del Marroc enguany només s’han capturat dotze tallarols de casquet, tots aparentment capturats després de travessar el Sàhara, i un justament tenia anella de Bèlgica! Un cop de sort, tenint en compte que n’hem capturat ben pocs!

Els trets migratoris poden evolucionar ràpidament

La capacitat de migrar i la distància i direcció a la qual es migra són trets innats que poden evolucionar ràpidament en resposta a canvis ambientals. En condicions experimentals, s’ha pogut demostrar que els tallarols de casquet poden evolucionar cap a poblacions estrictament sedentàries o migradores en només quatre generacions!

Gabriel Gargallo

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.