Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

Museu d'Autòmats del Tibidabo

30 maig 2012 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

Figures humanes que canten i es belluguen, conjunts musicals mecànics, muntanyes russes que funcionen de debò a petita escala… El Museu dels autòmats del Tibidabo reuneix una cincuantena de peces, dotades de moviment i construïdes la majoria al llarg del segle passat.

Els autòmats són màquines automàtiques, i en molts sentits es poden considerar els precursors dels robots. Normalment es tracta de màquines mecàniques, no electròniques, propulsada per mitjans hidràulics, pneumàtics, elèctrics, etcètera.

Els primers autòmats del Tibidabo daten de 1901. En l’actual col·lecció hi trobem ninots que funcionaven amb monedes i eren habituals a les fires europees. Una de les peces més antigues que s’exhibeix és “El Pallaso Mandolinista” , del 1880. I la més nova és “L’equilibri del món”, un autòmat que es va mostrar a l’expo universal del Japó. I entre els autòmats més emblemàtics hi ha “La Monyos”, un popular personatge de la Rambla barcelonina que es belluga amb un moviment peculiar. La gràcia de la col·lecció es que hom ha restaurat els mecanismes de forma que s’ha restituït als autòmats el seu moviment original.

Els autòmats tenen una història més llarga del que sembla. Leonardo da Vinci va construir un lleó mecànic per encàrrec del rei de França, mentre que el rellotger Jacques Vaucanson va construir el 1740 un ànec mecànic amb aparell digestiu compost per més de 400 peces mòbils i que era capaç d’imitar moltes funcions dels ànecs veritables.

El Museu dels autòmats del Tibidabo és una excel·lent introducció a aquest món mecànic entranyable, que incorpora força més tecnologia que no sembla.

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.