• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMúrcia cau sense lluitar
Tornar

Múrcia cau sense lluitar

4 novembre, 2008
A Múrcia els sarraïns es van rendir sense combat. Conquerida la ciutat, el major problema per a Jaume I era com dormir sense que el destorbessin les pregàries dels muetzins.

L’entrada de les tropes de Jaume I a Múrcia va ser semblant a la de València. El sarraïns es van rendir i es va fixar una data pel lliurament de la ciutat. No hi ha, doncs, ni arengues, ni crits d’ànim del rei ni aparicions providencials de sant Jordi.

Un rei impacient que plora en veure onejar la senyera  

En el relat que dóna el Llibre dels fets de la presa de possessió de Múrcia l’únic element dramàtic és la impaciència del rei, que és fora de la ciutat, per veure els seus homes a les muralles i la seva senyera onejar a les torres de la ciutat. Jaume I, ple de neguit per una trigança que li comença a semblar excessiva, prega a la mare de Déu, com havia fet davant les muralles de Medina Mayurqa, que intercedeixi. Quan, a la fi, el rei veu els seus homes a les muralles, i la seva senyera a les torres, baixa del cavall i, plorant d’emoció, s’agenolla i besa la terra. Són els mateixos moviments que Jaume I havia fet en veure la seva senyera en una de les torres de València (§ 282). Només hi ha una diferència: a València, en baixar del cavall, el rei, abans d’agenollar-se i besar la terra, va situar-se en direcció a l’orient, és a dir cap a Terra Santa. Encara que en el relat que dóna el Llibre dels fets de la capitulació de Múrcia aquest detall no hi consti, és gairebé segur que el rei, ple d’esperit de croada, va fer el mateix, és a dir va tornar a orientar el seu cos en direcció a Jerusalem.

Si vols escoltar i llegir aquests episodis, fes clic a aquest fragment de la versió digital de El Llibre dels fets.

Una decisió poc salomònica!

La presa de possessió de Múrcia, malgrat la trigança i els nervis, va ser fàcil. On va haver-hi problemes, com devia passar sovint, va ser en l’aplicació dels pactes de la capitulació. El gran problema, segons el Llibre dels fets, va ser la fixació del lloc precís on havia d’acabar la ciutat cristiana i començar la musulmana. Segons Jaume I, el punt de separació era l’antiga mesquita, que havia de passar a ser cristiana i que es va acabar convertint en la catedral de Múrcia. Segons els sarraïns, però, els pactes escrits estipulaven que totes les mesquites havien de continuar en les seves mans. Jaume I, en una decisió que no es pot qualificar pas de salomònica, va resoldre el conflicte passant per sobre dels pactes, per més sancionats que estiguessin per l’escriptura: per una banda, els cristians necessitaven una església, mentre que els sarraïns ja tenien prou mesquites; per l’altra, el rei necessitava poder dormir a les nits, sense que el destorbessin les pregàries nocturnes dels muetzins.

Per tant, assumpte resolt: Múrcia va tenir una catedral, els sarraïns es van quedar amb les mesquites menors i el rei va poder dormir tranquil a l’alcàsser de la ciutat.

Per conèixer què representen aquestes pregàries i per què en Jaume I en faria referència de vàries maneres, et convidem a llegir El cant del muetzí.

S’ho prendria de la mateixa manera en Frederic II i molts anys més tard, Napoleó Bonaparte que el rei Jaume? Descobreix-ho al relat Frederic II Jaume I i Napoleó: Tres conqueridors i un muetzí.

Xavier Renedo

Reconstrucció del temple de Jerusalem

Jaume I en veure la seva senyera en una de les torres de València (§ 282) baixa del cavall i, plorant d’emoció, s’agenolla i besa la terra. Abans, però, situa el cos en direcció a l’orient, és a dir cap a Terra Santa.

Reconstrucció del temple de Jerusalem (miniatura de l’Histoire d’Outremer de Guillem de Tir, Biblioteca Nacional de França, París, Département des manuscrits Français 2629, foli 17)

Catedral de Múrcia

A la imatge veiem la Catedral de Múrcia construïda sobre l’antiga mesquita. Jaume I no va respectar els pactes de la capitulació que estipulaven que les mesquites continuaven a mans dels sarraïns perquè els cristians necessitaven una església. Els sarraïns, doncs,  es van quedar amb les mesquites menors.

Etiquetes: Art / Humanitats, El "Llibre dels Fets" digital, Història, Jaume I, Literatura, Llengua, Món medieval

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Ernest

Lluís

Robert

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Qui va escriure el “Llibre dels fets”?

La (bona) mort de Jaume I

Amb 66 anys, Jaume I encara vol fer una croada a Terra Santa

Odi entre germans

L’intent frustrat de croada catalana de 1269

Múrcia cau sense lluitar

Confessió d’adulteri a les portes d’envair Múrcia

El dia que una fletxa gairebé mata Jaume I

Converses i banquets a la Torre Forcada

Diplomàcia i trobades d’amor a Almenara

Qui no da ço que dol, no pren ço que vol

Tambors de guerra

Mallorca, 31 de desembre del 1229

L’Oreneta en el tendal

Atacs nocturns i atacs a trenc d’alba

Un atac nocturn dels sarraïns i una intervenció quirúrgica d’urgència

La batalla de Portopí

De Salou a Mallorca

Un banquet a Tarragona i unes corts a Barcelona per decidir la conquesta de Mallorca

Plors i intents de fuga al Palau de la Suda

Els problemes d’un rei i d’un marit massa jove

Un engendrament i un naixement providencials

Un casament frustrat i un greuge reparat

Comencem a divulgar la vida de Jaume I !

Piulades recents

  • #Sabiesque l’aligot vesper cria a Europa, però passa part de l’any a les regions situades al sud del Sàhara? Si vol… https://t.co/m7xSLYMEMi
  • ⚠Nova data per al #TallerOpenSTEAM sobre roboètica per a docents! Inscripcions 👉 https://t.co/5zL0sQo56h. 🗓Dimarts… https://t.co/O2eOARGIzX
  • #Sabiesque l’astor (Accipiter gentilis), tot i la seva envergadura (90-105 cm) és capaç de desplaçar-se a gran velo… https://t.co/b8O19zPCQv
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS