• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 8: Veïns que cal tenir controlats.
Tornar

Missatge 8: Veïns que cal tenir controlats.

14 abril, 2008
S’estima que la Terra pot patir un impacte catastròfic amb un asteroide d?un quilòmetre de diàmetre cada milió d?anys. Però l?impacte amb cossos més menuts és força més freqüent

L'Observatori Astronòmic del Montsec disposa d'una camera d'alta resolució que enregistra tot el cel amb la finalitat de detectar objectes que passen relativament a prop nostre. Aquest és el cas dels asteroides i dels cometes,  però també dels seus fragments que, en entrar a l'atmosfera a gran velocitat, produeixen els anomenats estels fugaços. Aquest fenomen lluminós es produeix quan una partícula despresa generalment d'un asteroide o cometa es troba a velocitats compreses entre 11 i 72 km/s amb l'atmosfera de la Terra.

L'Observatori del Montsec està programat per identificar automàticament tots els objectes que arriba amb veure la camera de tot el cel.  Cada nit es produeixen molts meteors. Una nit normal, l'Observatori pot enregistrar una desena de rastres meteòrics, i una vegada al mes se'n detecta un força brillant.

A la cerca d'Objectes Pròxims a la Terra (NEOs) i d'esclats cometaris

La càmera de tot el cel és extraordinàriament sensible i és capaç d'enregistrar estels molt més febles que els que hom pot veure a ull nu. Així doncs, no només enregistra meteors sinó també qualsevol objecte inesperat que aparegui al cel. L'Observatori Astronòmic del Montsec (OadM) pot detectar explosions estel·lars molt llunyanes,  però també cossos del sistema solar desconeguts que al passar a prop de la Terra es facin visibles durant uns dies. Especialment, l'OAdM pot enregistrar aquests que passen tan a prop de la Terra que poden suposar un possible perill per a la humanitat. Aquesta població d'asteroides es coneix amb el nom de NEOs (nascut de l'acrònim anglosaxó de Near Earth Objects). Alguns d'aquest objectes creuen perillosament les òrbites dels planetes terrestres. No coneixem tots ja que són molt esquius i poden passar desapercebuts a telescopis convencionals dotats de camps molt petits. Aquests objectes procedeixen d'una regió situada entre Mart i Júpiter que s'anomena Cinturó Principal, un romanent de milers d'objectes que es formaren al voltant del Sol fa 4.500 milions d'anys.

Un ull electrònic que mai descansa

L'ull electrònic de l'Observatori del Montsec no descansa cap nit de manera que qualsevol esdeveniment inesperat queda enregistrat i pot ser estudiat amb tot detall a posteriori. Així també es pot detectar l'esclat d'estels que s'esdevé a la Via Làctia,  o fenòmens inusuals de gran interès científic. De fet, amb la càmera de tot el cel es va detectar en primícia des de Catalunya l'explosió que el cometa periòdic Holmes va patir el passat 24 d'octubre de 2007.

Impactes al Sistema Solar

Certament la Terra encara rep l'impacte d'asteroides i cometes però, tot i que aquest procés va ser molt important durant la formació del nostre planeta, a hores d'ara la freqüència d'impacte és relativament baixa per tal de preocupar-nos. Els diversos programes de seguiment de NEOs han estimat que esdevé un impacte catastròfic amb un asteroide de al voltant d'un quilòmetre de diàmetre cada milió d'anys, tot i que l'impacte amb cossos més menuts és força més freqüent. L'atmosfera terrestre però, resulta un bon escut natural excepte per a cossos que tinguin centenars de metres de diàmetre.

Per tal que un impacte perillós no ens agafi desapercebuts cal vigilar les òrbites dels NEOs que s'aproximen perillosament. A tot el mon existeixen programes de vigilància que tenen com a objectiu detectar la majoria d'aquests objectes que posen en perill al nostre planeta. Els astrònoms que han programat l'Observatori del Montsec tenen en ment les catastròfiques conseqüències que un impacte com el que es va produir l'any 1994 al planeta Júpiter podria tenir sobre la Terra. Aquell any, un cometa anomenat Shoemaker-Levy 9 va ser capturat gravitatòriament per aquest gegant planetari. Una vegada capturat, en una de les seves properes aproximacions al planeta, va desintegrar-se en molts fragments que finalment impactaren amb Júpiter entre el 16 i el 22 de juliol de 1994. Aquest extraordinari esdeveniment ens fa prendre aquest problema amb serietat.

Per aprofundir en aquest fascinant tema, no us perdeu l'article els asteroides potencialment perillosos, escrit pel nostre company Ignasi Ribas.

Fins al proper missatge!

L'Equip científic

La càmera de tot el cel

Imatge del Observatori del Montsec des de la ubicació de la càmera anomenada "all-sky", o de tot el cel. 
Fragment del cometa 2P/Encke

Part d'una imatge de tot el cel on es veu un fragment del cometa 2P/Encke desfent-se sobre la cúpula del OAdM. Aquesta bola de foc va aparèixer projectada sobre la constel·lació d'Orió a les 3h52m TU del 19 de novembre de 2006

Etiquetes: Astronomia, Catalunya, El robot astrònom del Montsec, Electrònica, Enginyeria, Robòtica, Tecnologia, Òptica

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Ignasi

Josep Maria

David

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 10: Us esperem al Montsec!

Missatge 9: Planetes al voltant d’altres estrelles

Missatge 8: Veïns que cal tenir controlats.

Missatge 7: El color de les estrelles

Missatge 6: I què es pot veure mitjançant aquest telescopi?

Missatge 5: Com fer que un telescopi es comporti com un robot

Missatge 4: Telescopis de tota mena

Missatge 3: Per què al Montsec? La problemàtica de la contaminació lumínica

Missatge 2: Pot ser un cometa més gran que el Sol?

Missatge 1: Benvinguts a l’Observatori Astronòmic del Montsec!

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar