• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 8: LLegint els “anells” de cr ...
Tornar

Missatge 8: LLegint els “anells” de creixement dels ossos

9 desembre, 2010

Actualment tenim una eina fabulosa: la paleohistologia. Què ens pot dir la microestructura òssia sobre la cabra Myotragus? Moltes coses. Comencem!

La paleohistologia serà la clau que ens permetrà avançar en la nostra recerca. Podrem veure com va créixer el teixit ossi d’aquesta cabra que vivia a Mallorca abans que hi habitéssim els humans…és o no és increïble?

Tenim la maquinària necessària: mitjançant talls fins de la secció transversal dels ossos llargs es pot veure, amb l’ajuda d’un microscopi òptic, la microestructura òssia. És una tècnica similar a la utilitzada pels geòlegs per tallar roques (petrografia). En aquest vídeo podeu veure com obtenim les mostres a partir de talls molt fins dels ossos fòssils:

                       

Als ossos també hi ha línees de creixement, com els anells dels arbres

Una característica important del creixement del teixit ossi (i que ens serà de gran ajuda en la nostra recerca) és que manté un ritme anual, produint-se una aturada cada any degut als ritmes interns de cada organisme. Aquest fenomen queda reflectit en el teixit ossi en forma d’anell o línia densa que recorre la circumferència de la cortical òssia (anomenada LAG, de l’anglès ‘Line of Arrested Growth’). 

De la mateixa manera que la dendrocronologia (branca de la botànica) estima l’edat dels arbres a partir dels seus anells, nosaltres podem deduir l’edat a la qual va morir un individu mitjançant el nombre de LAGs.

Aquest mètode rep el nom d’esqueletocronologia

Haurem de tenir en compte però, que no tots els animals creixen de la mateixa manera. Els organismes de creixement limitat, com ara els animals endotèrmics (aquells que poden regular internament la seva temperatura corporal per a que sigui constant, com per exemple els mamífers) generalment deixen de créixer quan arriben a la maduresa sexual. Això queda reflectit en el teixit ossi amb la presència de una sèrie de LAGs concentrats a la perifèria de la cortical. Aquesta microestructura s’anomena OCL (de l’anglès ‘Outer Circunferential Layer’). Per tant, la presència d’un OCL en el teixit ossi és un indicador de que l’organisme ha arribat a la maduresa sexual.

En canvi, en els animals ectotèrmics (aquells que tenen una temperatura corporal variable que depèn de la temperatura de l’ambient, com per exemple els rèptils) el creixement és continu i generalment cíclic. Per tant, en un animal endotèrmic podrem determinar l’edat que tenia al morir i quan va arribar a la maduresa sexual, mentre que en un d’ectotèrmic només podrem determinar l’edat que tenia l’animal quan va morir.

Amb què ens ha ajudat doncs la paleohistologia, pel cas de la cabra nana Myotragus?

El primer cop que vaig veure una mostra histològica de Myotragus em vaig quedar bocabadada

Si he de decidir, de forma objectiva i sense precedents a quin tipus d’organisme s’assembla més… no hi ha dubte, és com un rèptil (creixement cíclic)! Però, si és una cabra (mamífer) i per tant, un endoterm…!

El tipus de creixement que presenta Myotragus és semblant a un ectoterm (mostra LAGs anuals de forma regular) però, evidentment, manté característiques pròpies d’un endoterm (presenta OCL), indicant el moment en que para de créixer ja que els LAGs estan més junts.

Mitjançant l’esqueletocronologia s’ha comprovat que l’edat mínima de la primera reproducció era als 8 anys. Aquest resultat és sorprenent si pensem que en una cabra actual la reproducció té lloc entre el primer i el segon any de vida. Altra vegada tot per terra!

Al començament, quan ho vaig veure tot plegat em van caure tots els esquemes biològics que tenia al cap… però després de l’ensurt, vàrem reflexionar i vàrem trobar una explicació relacionada amb l’ambient on vivia. Us ho explico en el següent missatge.

Nekane Marín

Escultura de la cabra Myotragus
Esqueletocronologia:comparació d'un arbre, un cocodril i un mamífer

A la imatge es veu com podem estimar els anys d’un arbre contant el nombre d’anells que té. De la mateixa manera, podem estimar l’edat d’un os contant els LAGs.

Comparació del creixement ossi d'un cocodril i un cèrvid

A la imatge podem diferenciar dos tipus de fisiologies ben diferents. Per una banda els ectoterms (amunt) presenten un teixit de creixement lent i constant (ja que el teixit és uniforme i no canvia), amb LAGs al llarg de tot el tall histològic.

D’altra banda, els endoterms (abaix), presenten un teixit de creixement ràpid tot indicant l’etapa juvenil (abans d’arribar a la maduresa sexual). Un cop l’individu ja es pot reproduïr el creixement és residual o nul i, per tant, es diposita un teixit de creixement lent (del mateix tipus que els ectoterms) amb LAGs.

Teixit ossi de la cabra nana Myotragus

Tall histològic de Myotragus. Podem veure un teixit de creixement lent i constant amb LAGs, molt similar als ectoterms. Es tracta d’un individu jove, no es pot observar l’OCL  ja que encara està creixent.

Etiquetes: Biologia, Evolució, Fauna, Fòssils, Illes Balears, Paleontologia, Viatgers del temps

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “Missatge 8: LLegint els “anells” de creixement dels ossos”

  1. Respondre
    Nekane Marín
    divendres, 10 desembre 2010 at 10:33

    Hi ha estudis taxonòmics basats en caràcters morfològics que confirmen que és un bòvid de la família dels caprins (a més d’estudis genètics que també ho confirmen). Cal dir que existeixen moltíssimes restes d’aquesta cabra, no només un esquelet sinó poblacions senceres. Espero haver resolt els dubtes!

  2. Respondre
    Marga García
    dijous, 9 desembre 2010 at 21:47

    El tema aquest de la cabra em sembla bastant al.lucinant, i també m’heu deixat intrigada. Jo no hi entenc de res, però el primer que penso és: no pot ser que l’animal aquest fos més aviat un rèptil i no un mamífer? Amb l’esquelet que es va trobar, està clar que es tracta d’una cabra?

  3. Respondre
    Isabel Gómez
    dijous, 9 desembre 2010 at 16:50

    Ara em tens intrigada. Digues-m’ho quan es publiqui.
    Records

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Nekane Marín Moratalla

Àngel Galobart Lorente

Salvador Moyà Solà

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 16: Final

Missatge 15: Enginyeria i Paleontologia

Missatge 14: L’ajuda del làser

Missatge 13: La paleontologia virtual

Missatge 12: Sobre els noms dels fòssils

Missatge 11: Fòssils de carn i ossos

Missatge 10: Un cervell realment petit

Missatge 9: Les peculiaritats de les illes

Missatge 8: LLegint els “anells” de creixement dels ossos

Missatge 7: Myotragus, la peculiar cabra nana de Mallorca

Missatge 6: La hiena gegant de Terrassa

Missatge 4: Trobem una tíbia de dinosaure

Missatge 5: Temps al temps

Missatge 3: Bones notícies

Missatge 2: Desenterrant dinousaures

Missatge 1: Viatgers del temps

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar