Diari de recerca

6: Un vídeo mostra les pluges d'estels fugaços

27 setembre 2011 | Diari de recerca

Presentem una animació per ordinador que recrea d’una manera molt visual el mecanisme de generació de les pluges de meteors o estels fugaços. Es tracta d’una adaptació d’un DvD publicat per la Universitat Jaume I, de Castelló.

Es tracta d’una adaptació del DVD  de Pablo Biazzi, José V. Casado, Jordi Llorca i Josep M. Trigo publicat al llibre “El Sistema Solar: nuestro pequeño rincón en la Vía Láctea“, de Jordi Llorca i Josep M. Trigo, publicat a la col·lecció Educació de la Universitat Jaume I. De fet, aquest llibre va rebre el premi al millor llibre publicat per Editorials Universitàries l’any 2005. 
Agraïm als autors i a l’editorial les facilitats que ens han donat per a poder preparar la present edició.
Com es pot veure en la simulació que mostra el vídeo, els cometes són constituïts per una gran quantitat de gel d’aigua i d’altres compostos que, quan passen prop del Sol, s’evaporen i impulsen els petits minerals sòlids que envolten els gels (vegeu el 2: quin és l’origen dels meteors?).

Aquests petits fragments guarden una òrbita similar a la del cos pare.  I en certs moments de l’any, la Terra pot travessar aquests eixams de partícules. L’alta velocitat de les partícules fa que es desintegrin pel fregament amb els gasos de l’atmosfera terrestre tot produint un rastre lluminós, fenomen conegut com a estel fugaç o meteor.

1 Comentari

  1. Alex

    molt interesant.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.