• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 6 – Senyalar el patrimoni immateria ...
Tornar

Missatge 6 – Senyalar el patrimoni immaterial

15 juliol, 2008
Avui volem començar el dia amb una pregunta:
 
Com senyalem una cançó, una llegenda, una dansa o un ritual que forma part d'un paisatge? Anar deixant plaques per tot arreu, explicant que en aquesta alzina fa tres-cents anys s'hi trobava tot el poble per ballar en rotllana, o què en aquella cova al mig de la serra hi ha -segons la llegenda- un drac que guarda un tresor, resulta molt car, invasiu, destrueix el paisatge i, fins i tot, pot acabar amb el romanticisme associat a aquests elements del Patrimoni Cultural immaterial.
 
La solució, com hem vist al missatge anterior, passa per la utilització dels codis QR. Són petits, gens intrusius, potencien el procés de descobriment i, sobretot, són opcionals. La mateixa persona decideix si se'ls vol mirar o no i, si finalment es connecta, pot decidir quin material vol llegir i quin no.
 
Així, per a què tingui sentit l'ús de codis QR han d'anar associats a una web, on la persona pugui llegir la informació geogràfica, econòmica, sociològica, antropològica, històrica d'un lloc i, fins i tot, les anècdotes, les llegendes, les tradicions,…, que al llarg del temps s'han anat associant al lloc. Aquesta web pot fer-se amb mentalitat experta, com si fos una enciclopèdia, on les dades estan seleccionades per experts, o es pot cercar una Vikipèdia, és a dir un procés col·lectiu de construcció del coneixement on els usuaris puguin posar la seva informació, explicar les relacions personals específiques que ells tenen amb aquell indret concret, recuperar una llegenda que els hi van explicar els seus avis, o fer d'historiador aficionat i explicar quins fets històrics rellevants van tenir lloc en aquell indret.
 
Nosaltres hem apostat per aquesta segona opció. Som partidaris de la idea de la saviesa de les multituds de James Surowiecki, que afirma que el grup genera més coneixement i intel·ligència que el què els membres més intel·ligents del grup podrien haver generat de forma individual. Per això, volem que la futura "Rosespèdia" del Patrimoni Cultural de Roses no sigui només tasca de documentalistes, sinó que tota la població d'aquella zona hi participi, oferint la seva part de saviesa.
 
Has vist, doncs, com un projecte en aparença simple tal com senyalitzar el Patrimoni Cultural implica un treball interdisciplinari molt intens, on hi ha espai pel Disseny Gràfic, les Ciències Cognitives, la Informàtica, les Telecomunicacions, la Història, l'Arqueologia, la Sociologia,… I, sobretot, hi ha espai per a què tota la ciutadania pugui contribuir a fer que tot el paisatge, el material i l'immaterial, sigui realment una cosa de tothom! Si volem aprendre a respectar i a fruir del paisatge, la millor eina és que ens hi considerem part. Què pot ser més inclusiu que passar per una vella masia, veure un codi QR i entrar a la web on trobem una descripció de la història d'aquella masia que nosaltres mateixos hem pujat?
 
Nosaltres us deixem avui, però el projecte de la senyalització de Roses acaba de començar. Aneu-vos passant per veure com va avançant la feina, i no oblideu deixar alguna contribució o comentari a la "Rosespèdia" un cop estigui en funcionament!
 
 
Bones vacances i fins una altra!
 
 
L'equip científic TICs i Paisatge
Alzina i QR

Les noves tecnologies s'apliquen a l'estudi del paisatge. Aquí en tens un exemple: 

Els codis QR són un sistema de codificació molt  comú al Japó i de progressiva implantació a Europa. El seu funcionament és bàsic: si fins ara els codis de barres eren unidimensionals, es pot multiplicar el nombre d'informació convertint-los en bidimensionals. El funcionament és senzill:  només es necessita un telèfon amb una càmera de fotos i una senzilla aplicació que es pot descarregar de forma gratuïta al mòbil. Quan s'apunta amb la càmera el codi QR, el terminal tradueix immediatament la informació en un missatge que pot tenir fins a un màxim de _000 caràcters, i que permet hiperenllaços de connexió a Internet.

Si vols més informació, clica aquí! 

Paisatge cultural.

En un paisatge cultural hi trobem elements naturals i elements humans combinats.

Si vols més informació sobre Patrimoni Cultural, clica aquí!  

Etiquetes: Connecta't a l'estiu!

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Manel

David Casacuberta

Matiana González Silva

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 12 – Descobreix els Premis Nobel…

Missatge 11 – Relat d’estiu (segona part)

Missatge 10 – Relat d’estiu (primera part)

Missatge 9 – Anem al museu!

Missatge 8 – La ciència del passat.

Missatge 7 – Anem a l’ESOF 2008!

Missatge 6 – Senyalar el patrimoni immaterial

Missatge 5 – El paisatge i les noves tecnologies.

Missatge 4 – La senyalètica que ens envolta.

Missatge 3 – Observem el nostre entorn!

Missatge 2 – Anem al Festival de Cartellisme de Chaumont!

Missatge 1 – Què vol dir disseny?

Piulades recents

  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
  • RT @fundaciorecerca: 🔬Els bacteris multiresistents i biofilms protagonitzen la sessió pràctica de Laura Moya, del grup @Torrentslab, qui ha…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar