• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici6: Millorar la cultura científica, tot un repte!
Tornar

6: Millorar la cultura científica, tot un repte!

2 octubre, 2007
Ens cal una societat amb una bona imatge de la ciència. Però les darreres enquestes de l’Eurobaròmetre indiquen que no anem pel bon camí. . Per això s?estan creant canals de comunicació innovadors que faciliten que el coneixement arribi a la societat en formats atractius

Aquest concurs de dibuixos, i també els estudis de percepció pública de la ciència que es fan periòdicament des de diferents institucions, ens mostren les imatges que tenim del què és la ciència, i els seus protagonistes, els científics.

Les darreres enquestes de l’Eurobaròmetre mostren que la confiança, i per tant la imatge positiva del públic envers la ciència, s’ha anat deteriorant durant els darrers anys. Amb tots els dibuixos enviats a aquest concurs, també s’està fent un estudi amb el què podrem treure conclusions sobre què pensen els potencials futurs científics de Catalunya.

La comunicació de la ciència, un repte pendent

Aquests joves, i també els no tan joves, és fonamental que tinguem tots una base sòlida en cultura científica que ens permeti ser conscients del valor de les aportacions de la ciència a la nostra societat, amb confiança en la comunitat científica, amb una actitud receptiva envers la innovació i veient en aquest camp carreres professionals de futur. En altres paraules, ens cal una societat amb una bona imatge de la ciència.

En la majoria dels casos, però, la societat ha generat imatges negatives de la ciència per no haver estat informada de manera apropiada. La comunicació de la ciència és un repte pendent d’aquesta comunitat, i, tot i que està evolucionant favorablement durant els darrers anys, ens queda un llarg camí per recórrer.

Tradicionalment, les administracions i de la mateixa comunitat científica han concentrat pocs esforços en compartir la informació o s’ha transferit sense la incertesa que sovint requereix el coneixement científic. En altres ocasions, la falta d’informació no ha estat l’arrel del problema, sinó un excés d’informació sobre avanços que són fruit d’interessos empresarials i que no representen un benefici per al consumidor.

Cap a una cultura científica més sòlida

Finalment, la falta de democratització de la ciència és també un altre factor que genera desconfiança, i que sovint desemboca en lleis que obstaculitzen el seu avenç. Perquè els ciutadans ens sentim còmodes amb les accions d’una comunitat és important que siguem partíceps. Però per a arribar a una situació en la qual la ciència jugui un paper més rellevant, fins i tot en els discursos electorals, fa falta primer potenciar el debat públic.

Davant aquesta situació, la comunitat científica, les administracions i d’altres molts actors estem reaccionant per contribuir a aconseguir que la societat tingui una cultura científica més justa i sòlida. Per això s’estan creant canals de comunicació innovadors que faciliten que el nou coneixement que es genera des de les universitats, els centres de recerca, els hospitals, els parcs científics i des de les empreses que aposten per la recerca, arribi a la societat en formats atractius.

Una d’aquestes moltes accions és el concurs “Dibuixa a un científic o científica” en el què molts catalans i europeus han participat. Un apropament innovador per despertar l’interès per la ciència i observar les imatges de la ciència dels nostres potencials futurs científics.

Moltes gràcies per la vostra participació.

Rosina Malagrida

Científic dins d'una proveta

Aquest divertit dibuix d’Ivette Jerez, una nena de 15 anys de Granollers, mostra algú (probablement un científic) dins d’una probeta.

Si es tractés d’un investigador tancat dins el seu propi experiment, el dibuix pot servir com a irònica metàfora dels problems de comunicació i de falta de democratització de la ciència que es comenten al text Millorar la cultura científica, tot un repte!

Tallers d'experiments al Parc Científic de Barcelona

Fes Recerca: Tallers d’experiments on el públic participa en projectes de recerca vigents.

Organitza: Parc Científic de Barcelona

Etiquetes: Art / Humanitats, Educació, El científic dibuixat, Percepció de la ciència

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Jordi

David Segarra Mediavilla

Pau

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

14: Quin aspecte tenen els científics segons els nens catalans?

13: Els nois dibuixen científics, i algunes noies dibuixen científiques

12: Faetont o Frankenstein? La ciència com a creadora de mites moderns

11: Lliçons apreses del test Draw a Scientist

10: Dissenya el teu propi científic

9: Científics de cartró

8: Què expressen els rostres dels científics dibuixats?

7: Bates blanques per a l’eternitat

6: Millorar la cultura científica, tot un repte!

5: Metges dolents i arqueòlegs bons: els savis de les pel·lícules

4: Quina mena de ciència mostren els dibuixos fets pels nens?

3: Com analitzem el significat d’una imatge

2: Què volem analitzar en els dibuixos?

1: Científics de debò o científics de pel·lícula?

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar