• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 6: La hiena gegant de Terrassa
Tornar

Missatge 6: La hiena gegant de Terrassa

3 desembre, 2010

Com exemple del llarg procés de recerca que implica la troballa d’un fòssil, explicaré un cas que ens va portar de corcó: la hiena gegant de Terrassa.

Al maig del 2007, treballava juntament amb prop de 30 paleontòlegs més a l’excavació preventiva que s’estava efectuant a la nova Estació dels Ferrocarrils de la Generalitat al Parc de Vallparadís a Terrassa.

Excavació en la qual es van recuperar prop de 26.000 restes fòssils de fa 1 milió d’anys

Són restes de mamífers i vegetals pertanyents al Pleistocè inferior, és a dir, datades més o menys fa un milió d’anys. De la gran quantitat de restes que vam recuperar n’hi ha unes que recordo especialment.

Es tracta de l’esquelet parcial d’una hiena gegant

Un dels paleontòlegs em cridà sobtadament, avisant-me d’una troballa amb molt bona pinta. Una vegada examinat el fòssil em vaig adonar que es tractava d’un crani quasi complert d’una espècie de hiènid molt poc coneguda a Europa: Pachycrocuta brevirostris.

Recordo que estava agenollat examinant el crani i a l’acabar em vaig posar de peu. Al costat del crani hi havia repartits en uns 40 metres quadrats gran quantitat de restes de grans mamífers com hipopòtams, rinoceronts, cérvols, mamuts i altres. De sobte, vaig recordar que una setmana abans, havíem extret una o dues vèrtebres d’un carnívor de gran mida que bé podrien correspondre al mateix espècimen del crani.

Vaig pensar que probablement havíem extret restes d’aquesta hiena disperses en 40 metres quadrats sense ser conscients de la troballa. Així que em vaig posar a caminar amb compte per la superfície que estàvem excavant i, disperses a més de 25 metres del crani, vaig veure com a mesura que avançava el procés d’excavació anaven apareixent noves restes que pertanyien a aquesta hiena, primer una mandíbula, després part de la cama dreta, una mà i així fins a prop de 40 restes.

 Efectivament, podien correspondre a una sola hiena d’uns 100 kg

Una vegada localitzats i degudament situats a l’espai aquests fòssils s’havien d’extreure. En aquest cas, la problemàtica era greu, ja que molts dels fòssils i sobretot el crani estaven en unes condicions molt fràgils i a més a més saturats amb aigua, o sigui molt tous.

L’extracció fou molt complicada i va haver de ser molt ràpida, ja que a la mínima que els fòssils perdessin tota l’aigua que portaven segurament començarien a assecar-se i es podrien fragmentar i trencar perdent gran part de la informació que necessitàvem. Així que es va procedir a extreure els diferents fragments amb molta cura i  celeritat perquè aquests poguessin ser portats immediatament al laboratori de preparació on controlarien que la pèrdua d’humitat i el canvi de condicions ambientals que sofririen els fòssils fossin graduals i sota control.

Una vegada ja havíem acabat aquest procés, m’assaltà una nova preocupació

Probablement durant l’últim mes en que havíem estat excavant la citada superfície havien pogut aparèixer diversos fragments de fòssils que podrien pertànyer a la hiena però que en un primer moment no haguessin estat identificats com a tal, per la fragmentació que presentaven o perquè estaven plens de fang i aigua, i es va decidir apostar per la celeritat.

Aquella tarda, vaig arribar al laboratori i al consultar a l’ordinador les restes que havien sortit d’aquella superfície l’últim mes em va agafar un cobriment de cor, eren prop de 1200.

Havíem de revisar prop de 1200 fòssils de manera ràpida i curosa

Era l’única manera de localitzar els possibles restes de l’esquelet de la hiena. Aquestes restes ja estaven empaquetades i prioritzades per a la seva restauració posterior. Així que vam estar prop de 15 dies, desembolicant i tornant a embolicar més de 1000 fòssils fins a examinar amb detall que cap altra resta pertanyia a la nostra hiena.

El resultat van ser 25 fragments més de vèrtebres, costelles i falanges que havíem assignat a una hiena però que pel seu deteriorat estat havíem prioritzat en segon lloc.

El resultat és un esquelet pràcticament complert d’una hiena d’uns 100 kg

Prop de tres anys després encara estem estudiant-lo amb cura. Molt probablement ens permetrà conèixer amb detall la morfologia i les característiques biològiques d’aquesta espècie.

Joan Madurell

Etiquetes: Catalunya, Cretaci, Evolució, Fauna, Fòssils, Paleontologia, Viatgers del temps

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Fortuny Terricabres

Àngel Galobart Lorente

Nekane Marín Moratalla

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 16: Final

Missatge 15: Enginyeria i Paleontologia

Missatge 14: L’ajuda del làser

Missatge 13: La paleontologia virtual

Missatge 12: Sobre els noms dels fòssils

Missatge 11: Fòssils de carn i ossos

Missatge 10: Un cervell realment petit

Missatge 9: Les peculiaritats de les illes

Missatge 8: LLegint els “anells” de creixement dels ossos

Missatge 7: Myotragus, la peculiar cabra nana de Mallorca

Missatge 6: La hiena gegant de Terrassa

Missatge 4: Trobem una tíbia de dinosaure

Missatge 5: Temps al temps

Missatge 3: Bones notícies

Missatge 2: Desenterrant dinousaures

Missatge 1: Viatgers del temps

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar