• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici6: El cant del gall fer
Tornar

6: El cant del gall fer

16 maig, 2012

Ara al maig entra en zel el gran gall dels boscos subalpins. Els mascles es barallen i atreuen les femelles, un espectacle tan impressionant com difícil de veure.

Si hi ha un ocell de bosc que ocupi una posició d’honor al pòdium de la fauna nacional, aquest és el gall fer, salvatge o de bosc (Tetrao urogallus), un dels màxims exponents de la natura pirinenca.

Aquesta espècie va arribar als Pirineus durant la darrera glaciació. El gel que cobria bona part del continent la va empènyer, com a d’altres espècies, cap al sud. Quan el clima es va suavitzar, moltes espècies se’n van tornar cap al nord, però algunes van deixar individus als llocs on es trobaven com a casa. Per això tenim galls fers, perdius blanques, mussols pirinencs i altres espècies del fred al Pirineu.

Els mascles són d’un negre lluent amb el pit blavós o verd i la cua negra amb taquetes blanques. Les gallines, per contra, són d’un marró bigarrat que les camufla quan coven. És un ocell que basa molt la seva supervivència en passar desapercebut.

Mascle de gall fer

El gall fer no surt gairebé mai dels boscos, però no a totes les masses forestals n’hi ha. Acostuma a habitar pinedes subalpines madures, amb sotabosc ni massa espès ni massa aclarit.

El maig és el mes de les parades nupcials

Després de passar l’hivern a les capçades dels pins sense moure’s gaire, al maig el gall fer entra en zel. Aquesta és l’època en què el nostre protagonista es converteix en el senyor dels boscos d’alta muntanya. La parada nupcial del gall fer aplega mascles i femelles d’una contrada en clarianes anomenades cantaders. Són a vessants obacs, amb arbres madurs i un sotabosc arbustiu per amagar-se, però també amb carrerons i espais oberts per exhibir-se i aparellar.

Als vespres de maig els galls fers mascles s’ajoquen als arbres del seu cantader comunitari. A trenc d’alba baixen a terra i comencen el cant. És un so gutural i repetitiu, seguit d’un espetec que recorda un tap de cava amb una mena de rot final. L’estrofa es repeteix incansablement fins a les primeres hores del matí. Mentre canten, els galls obren la seva cua com un paó reial i aixequen el coll amb posat altívol. Peonen així per la seva plaça de cant per atraure l’atenció del màxim nombre possible de femelles. L’excitació és tan alta que molt sovint es produeixen enfrontaments entre ells.

Aquest extraordinari vídeo mostra les picabaralles entre dos mascles de gall fer, quan de sobte apareix una àliga daurada i en captura un. L’altre gall està tan excitat per la lluita que ataca l’àliga, potser prenent-la pel seu adversari.

Normalment només es repten amb la mirada o bé s’encaren amb la cua ben oberta sense parar de cantar. Però de vegades arriben a donar-se cops d’ala i de bec i es poden fer ferides una mica importants. Normalment, el mascle més gallard s’aparella amb més femelles. Però no sempre. S’ha observat que hi ha mascles poc cantaires que s’ho miren, i mentre els més impetuosos canten i canten, ells s’aparellen amb les femelles.

Quan el zel va de baixa, els galls se’n tornen solitaris a les raconades fresques del bosc, i les gallines se’n van soles a fer el niu. Mentre ponen i coven, el seu mimetisme els serà cabdal per passar desapercebudes als ulls dels depredadors. Quan els pollets neixin, les seguiran a la recerca de cuques.

El gall fer és un ocell mític, al Pirineu. Ho és tant que em va inspirar aquest poema:

Cavallers negres


Arribeu al foscant,
cavallers de l’alba.
De matinada
baixeu a terra
no pas per fer la guerra,
sinó amb posat alterós.
El cant s’engega,
alceu el cap,
pit i cua
són vostre estendard.
Us reteu amb la mirada,
cavallers gallards.
Canteu, galls de bosc,
el concert secret de la muntanya.
Canteu, galls d’ignot destí,
us escolten ulls de bon matí.

Podeu saber més d’aquest poema i del llibre on apareix a http://jordidalmauiausas.cat/literatura/

Jordi Dalmau i Ausàs-AUBÈRRIA SL

Mascle de gall fer

Els mascles de gall fer de vegades perden plomes de la cua en els seus enfrontaments amb altres mascles. Són animals molt discrets i espantadissos, i per tant difícils de fotografiar.

Imatge de Jordi Dalmau i Ausàs.

Excrements de gall fer

El gall fer s’alimenta sobretot de fruits i brots, com es pot apreciar en aquests excrements. Normalment podem detectar la seva presència per aquest tipus de rastres, ja que es ben difícil albirar algun exemplar.

Imatge de Jordi Dalmau i Ausàs.

Etiquetes: Animals, La biodiversitat del Pirineu

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “6: El cant del gall fer”

  1. Respondre
    Maria del Pilar Vidal
    dimecres, 1 agost 2012 at 13:34

    M’agrada molt seguir des de tant lluny la vostra interessant recerca i la feina que feu per la natura. Bona sort i gràcies a tots.

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Carles Aranda

Jordi Dalmau i Ausàs

Irene Figueroa Aguilar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

19: El futur de la biodiversitat d’alta muntanya

18: Balanç de la productivitat a l’àrea d’estudi

17: Els crits d’alarma de les marmotes

16: Dieta de les Marmotes

15: Com es mouen les marmotes?

14: Els primers marmotons ja surten del cau!

13: L’aligot vesper, el gran migrador

12: Els mosquits del Pirineu

11: Balanç de la recerca feta fins ara

10: L’alimentació de l’àguila daurada al Pirineu

9: Els serveis ecològics dels voltors

8: L’extraordinària flora del Pirineu

7: Com capturem les marmotes?

6: El cant del gall fer

5: La marmota perjudica la perdiu blanca?

4: La selecció de l’hàbitat de les marmotes

3: Us presentem les “nostres” marmotes

2: El picot negre i les seves cavitats

1: La marmota alpina

Piulades recents

  • 👩‍🚀🚀@MarionaBadenas, l'astrofísica protagonista de l'aventura científica sobre la missió simulada al planeta Mart a… https://t.co/8lQQzsJCJf
  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar