• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici5: El vaixell Polarstern
Tornar

5: El vaixell Polarstern

9 desembre, 2006

Els vaixells oceanogràfics com el Polarstern ofereixen una sèrie de facilitats tècniques per tal que els diferents equips investigadors puguin desenvolupar la seva feina. Malgrat tot, aquests vaixells reben grups que treballen en un ampli espectre de disciplines tal com la Biologia, la Geologia, la Física, la Química, la Meteorologia,…i no seria ni lògic ni efectiu que un mateix laboratori estes dotat per a realitzar totes aquestes activitats tan distintes. En un vaixell, l’espai és un dels recursos limitants i més preuats. Aquesta és la raó per la qual, per a organitzar i muntar el nostre laboratori, hem de portar tot el que considerem imprescindible per tal que funcioni.

Després de la reunió prevista amb el Cap Científic, en la qual s’exposen les necessitats dels diferents grups, se’ns assigna un laboratori sec on podrem organitzar el nostre equip. N’hem aconseguit un que té un parell de campanes extractores en les quals podem treballar amb productes químics volàtils. Aquest laboratori té una presa d’aigua de mar en circuït continu i una cosa molt útil, una gran estanteria i calaixos on guardar la gran quantitat de material que portàvem dins els nostres baguls (flascons, reactius químics, caixes i equip divers,…) per a la investigació que realitzarem a bord. Però,..,això, us ho anirem explicant al llarg dels propers missatges…

La majoria del nostre equip científic ho varem portar al port base del Polarstern que es troba a Bremerhaven, Alemanya, des d’on es va enviar a Ciutat del Cap. En el nostre cas varen ser baguls de metall amb tot allò que consideràvem necessari en una campanya que es desenvoluparà durant dos mesos i mig. Aquests baguls varen ser emmagatzemats en grans contenidors com els que podeu veure en els ports. Una vegada a bord, aquests contenidors s’obren i el seu contingut (el nostre material i el dels nostres companys d’abord) és distribuït cap a diferents laboratoris.

Organitzar tot el nostre material i emmagatzemar-lo de forma que sigui ràpid trobar tot allò que es necessita en cada moment, no és fàcil. Freqüentment comentem entre nosaltres si serà millor emmagatzemar aquí o allà, aquest o aquell material. La quotidianitat, al llarg dels següents dies, possiblement ens demostri que en alguns casos, cap dels llocs proposats era l’adequat i la reorganització de part del material serà necessària. Estem tot un dia en organitzar tot el que és bàsic, per fer la travessia fins a arribar al gel, on el vaixell serà molt més estable i ja no hi haurà perill de temporals per tal de muntar els equips més delicats. Ah! Se’ns oblidava comentar-vos que també disposarem d’un laboratori climatitzat. En aquest, treballarem a la temperatura ambient, la que tingui l’aigua que recol·lectarem en cada estació.

Ja us explicarem, en d’altres missatges, com es treballa a 0 ºC.

Estarem en contacte a través d’aquest portal!

L’equip científic

Latitud:  -70º 5′ S
Longitud:  -8º 7′ W
Hora: 03:00 h
Velocitat del vent a coberta: 8 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -7.0 ºC

Vaixell Polarstern

Està dissenyat especialment per trencar plaques de gel (de fins a 2 metres de gruix) que recobreixen les aigües antàrtiques.
Helicòpter a bord

Els helicòpters són imprescindibles per a tots els treballs de logística del vaixell.

Etiquetes: Antàrtida, Canvi climàtic a l'Antàrtida?, Metodologia de treball, Zones polars

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Elisabet Sañé

Pablo José López

Josep Maria Gili

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

28: És l’hora del comiat!

27: Els fons marins a Larsen

26: Recol·lectant a Larsen

25: Larsen i el canvi climàtic

24: Anem cap a Larsen

23: Els peixos antàrtics

22: Observant la columna d’aigua de mar

21: Xarxes i trampes

20: El Nadal a l’Antàrtida

19: Cap a les illes South Shetland

18: Com estudiem els bacteris marins?

17: Els sediments dels fons marins

16: Bon Nadal

15: L’illa elefant

14: Informe del Cap Científic de l’expedició

13: Comença el mostratge del fons marí

12: Com ens comuniquem a bord del Polarstern?

11: Informe del Cap Científic de l’expedició

10: Visita a Neumayer

9: Tractament de residus

8: El gel marí

7: Què vol dir ser Cap d’un grup investigador?

6: Arribem a la badia d’Atka

5: El vaixell Polarstern

4: Traspassem el Cercle Polar Antàrtic

3: Informe del Cap Científic de l’expedició

2: Ens instal·lem al Polarstern

1: Comença l’expedició

Piulades recents

  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
  • 📣L'11a edició de la Fira del Coneixement de Berga se celebrarà els dies 14 i 15 d’abril de manera totalment 💻virtua… https://t.co/GJWOEPqe1H
  • 🔬Des del confinament al març, la percepció de la #ciència ha caigut entre els👩👦 joves, segons un estudi sobre cultu… https://t.co/0y1275cn0v
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar