Com podeu suposar, una excavació arqueològica al nord del continent africà implica quelcom més que experiència en les tasques de camp…Es precisa d’una adaptació a un clima molt més àrid que el nostre, per això cal llevar-se a trenc d’alba, a les 5:30 del matí, per fer un petit esmorzar abans d’agafar les eines i posar-se a excavar…
Una recomanació…: Si veniu per aquestes contrades, mireu bé dins les botes de trekking que porteu quan us lleveu de matinada, doncs us podríeu trobar amb un convidat inesperat com li va succeir a algun membre del nostre equip.
Certament, la fauna local és molt interessant. Fora de les tasques arqueològiques, els animalons i bestioles de la regió constitueixen, pels aficionat a la natura, tota una font alternativa d’estudi, com passa amb aquest visitant emplomallat que ens observa calmosament. Però, com hem dit, cal vigilar i ser conscients de que alguns d’ells poden suposar un autèntic perill… Coneixeu per exemple el Buthus Occitanus? Potser el nom científic no el coneixeu, però un cop vista la fotografia us haurà quedat ben clar de que estic parlant. Doncs d’aquests en tenim per donar i per vendre…
Arribats al migdia, després de dinar, som molts els que no podem resistir la temptació, sovint, de fer un homenatge a la nostra famosa migdiada. Però la pau no pot durar gaire perquè a la tarda hem de continuar treballant, però ja no al camp, sinó a la “maison des fouilles” (la casa d’excavacions), rentant les ceràmiques i els materials recuperats, siglant-los (això és, escrivint unes dades per identificar-ne la procedència), inventariant, passant a ordinador les dades extretes al matí, revisant les planimetries, etc.
El menjar
Us agrada el picant?… Doncs a Tunísia és un ingredient bàsic a la cuina…Diuen que va bé per la calor, però molts de nosaltres, probablement per la falta de costum, no ens hi adaptem… En aquest país la salsa picant per excel·lència és la harissa que com diuen els tunisencs “crema a l’hora d’entrar i també a l’hora de sortir”… No cal especificar més, oi?.
Però, què me’n dieu dels dolços?… Això ja és una altra història. Després d’un plat fort i contundent com el cus-cus difícilment podreu continuar menjant res, però certament és difícil resistir-se als baklawas quan els tens al davant. Es tracta d’uns pastissets fets amb mel, sucre, mantega salada, fruïts secs, ou, oli d’oliva, ametlles i una originals salsa de gerani.
La convivència
A l’excavació nostra, a Althiburos, és primordial, a més, saber conviure amb un col·lectiu d’arqueòlegs educats en una altra religió -l’islam-; ser respectuosos i, a l’hora, evitar el distanciament. A més, d’aquesta comunió de cultures sempre es pot treure un gran profit a l’hora d’aprendre i d’entendre, obrint la ment a altres punts de vista del món. És francament, una experiència enriquidora en aquest sentit.
Amb tot, els membres que formem l’equip català hem establert lligams d’afecte i amistat amb els membres de l’equip tunisià i, és clar, amb les gents que viuen als pobles i aldees properes al jaciment.

Tot caminant per les ruïnes de la ciutat romana d’Althiburos, ens va sorprendre trobar aquest mussol a ple dia, dalt d’una columna, observant-nos tranquilament sense por.
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.

Aquest aràcnid ha estat precisament un dels protagonistes de l’excavació, car va aparèixer inesperadament de l’interior de la bota de trekking d’en Martí, quan es disposava a calçar-se. Va tenir un bon ensurt!.
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.

Un dels nostres més comuns companys d’excavació: l’escorpí (Buthus Occitanus).
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.

A l’hora de l’àpat, tots dos equips compartim anècdotes, parlem de la jornada, de les troballes, etc.
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.

L’hora de la becaina…
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.

La Harissa és la salsa picant per excel·lència a Tunísia… El color ja ho diu tot!!…
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.

Part del col·lectiu d’arqueòlegs, a primera hora del matí, asseguts a la porta de la “maison des fouilles” (casa d’excavacions) abans de sortir cap a la feina.
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.

Part de l’equip de tunisencs i catalans d’Althiburos, a la nit, posant per una foto, al pati de la “maison des fouilles” (casa d’excavacions). Petant la xerrada i escoltant música tradicional tunisiana.
Al text La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos us expliquem les nostres experiències més humanes, fora de l’excavació.
Respondre