Diari de recerca

4: La selecció de l'hàbitat de les marmotes

10 maig 2012 | Diari de recerca

Les tarteres i els rierols afavoreixen la presència de les marmotes dins les zones alpines.  Aquest és un dels resultats dels treballs de selecció d’hàbitat que hem dut a terme per tal d’esbrinar a quina mena de llocs s’estableixen amb preferència.
No sabem quantes marmotes tenim, al Pirineu. I, de fet, com que la composició de les famílies pot canviar notablement d’un any al següent (vegeu el nostre Missatge 3), és més que probable que mai no sapiguem quantes marmotes tenim al nostre territori. Una alternativa a això és saber ON hi ha, o hi pot arribar a haver, marmotes. Així, encara que no sapiguem quantes, si sabem on, podem esbrinar quin efecte pot tenir aquesta nova espècie a la comunitat que l’ha acollit.
Saber on hi ha marmotes és senzill: es tracta simplement, de visitar el màxim de territori possible, i anotar on hi ha marmotes i on no. Però… com saber on pot arribar a haver-hi marmotes? El que cal en aquests casos és fer un estudi per saber on els agrada estar a les marmotes i o no. A aquests treballs se’ls anomena treballs de selecció de l’hàbitat. Això és precisament el que vam fer amb les marmotes. A més a més de visitar el territori i anotar on hi havia marmotes, vam anotar característiques de la zona que ens semblessin que les marmotes podien seleccionar positivament o negativa. Així vam arribar a visitar més de 300 llocs on hi havia instal·lades famílies de marmotes. D’altra banda, vam haver de visitar més de 300 llocs sense marmotes i anotar-ne les característiques per veure si aquestes característiques eren diferents dels llocs ocupats per les marmotes.

La densitat de caus de les marmotes es relaciona positivament amb la presència de tarteres.
Part dels resultats d’aquest estudi els vam publicar a la revista Life and Environment  (Vie et Mileu). Vam poder esbrinar que les marmotes seleccionen positivament zones on les temperatures mitjanes del mes de març fossin inferiors a 1,5ºC, amb poca presència de sòl calcari, i, evidentment, a prats alpins o subalpins. La densitat de caus la vam veure positivament associada a la presència de tarteres i de zones humides, amb rierols. Us podeu dir que això ja ho sabem, que les marmotes estan als prats alpins. L’avantatge que tenim ara és que ho tenim quantificat, i, per tant, podem fer mapes de distribució potencial, amb una probabilitat de presència de marmotes en cada punt del nostre territori. En un treball posterior, publicat a Biological Invasions, vam poder afinar una mica més, però ja us en parlarem més endavant, d’això.
Aquesta setmana ens ha visitat un equip del programa Espai Terra de TV3. Ja us avisarem quin dia emeten el reportatge.
Bernat Claramunt i Irene Figueroa

Marmota en una tartera

La densitat de caus de les marmotes es relaciona positivament amb la presència de tarteres.
Les marmotes viuen en parts alpins i subalpins.

1 Comentari

  1. Pere Sanchis

    Jo aquest estiu he vist marmotes a la part alta de la Vall de Boí, vora la presa de Cavallers i més amunt. Suposo que deu ser un bon lloc per a aquests animals.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.