• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici20: La campanya s’ha acabat, però: com podem ...
Tornar

20: La campanya s’ha acabat, però: com podem reduir la contaminació?

29 juny, 2007
Malgrat que els nivells de contaminació de l’aire a Barcelona s’han reduït clarament en les últimes dècades, és necessari realitzar un esforç addicional per a l’aplicació de plans de reducció d’emissions de manera urgent. La nostra contaminació és deguda a l’efecte dels focus locals, essent el trànsit rodat el de major impacte, per la qual cosa podem deduir que una actuació adequada al trànsit rodat reduiria, considerablement, els nivells de material particulat (PM) que respirem a Barcelona.

A l’actualitat, hi ha diverses mesures per pal·liar això. Es basen en l’aplicació de tecnologies que redueixen les emissions dels motors. L’optimització del disseny dels motors han reduït les emissions fins a valors ja difícils de disminuir, per la qual cosa els últims anys s’han anat extenent els sistemes de tractament d’emissions, una vegada que surten al sistema d’escapament, mitjançant catalitzadors, filtres o reactors químics.

Per exemple, la utilització de filtres-trampa per a diesel amb una eficiència del 99% les emissions primàries de PM. La seva utilització en els vehicles de transport públic, i d’altres vehicles pesats tal com la maquinària utilitzada en construcció-demolició, en activitats agrícoles, autobusos escolars o recollida de residus urbans, reduiria considerablement, per tant, les emissions de material particulat primari. Malgrat tot, tenim tres problemes importants: a) l’existència d’una gran flota de vehicles relativament antics amb elevats nivells d’emissió; b) la gran flota de vehicles diesel relativament nous però amb tecnologies de reducció d’emissions basades en la millora de la combustió; c) l’increment marcat i continuat del parc de vehicles.

Hi ha, a més, altres mesures “no tecnològiques”, encaminades a reduir les emissions a la ciutat mitjançant actuacions com pot ser:

– Promoure un estil de vida més saludable (potenciant trajectes a peu o en bicicleta) millorant el transport públic (qualitat, freqüència, preus competitius, ús de tecnologies netes) i incrementar les zones verdes i peatonals a les ciutats.
– Restringir el trànsit de cotxes i motos al centre de la ciutat i la circulació de camions a l’àrea urbana en la seva totalitat.
– Incentivar el canvi, a nivell particular, a vehicles més néts que emprin tecnologies, per exemple, per al tractament de cotxes diesel, gas natural, hidrogen o cotxes híbrids.
– Augmentar la freqüència en la inspecció d’aquests vehicles en mal funcionament.
– Rentar les carreteres en períodes amb baixos nivells de precipitació per a minimitzar la resuspensió de pols dipositada a la carretera.
– Potenciar el canvi en els sistemes de calefacció d’edificis utilitzant tecnologies i combustibles néts.
– Promoure tecnologies nétes de NOx i de SOx a focus propers a ciutats, com per exemple, les centrals tèrmiques.
– Exigir bones pràctiques ambientals en els ports i durant les activitats de demolició i de construcció (en són exemples: protegir càrregues i descàrregues de residus i cobrir amb grava o escòria zones de construcció, demolició o que estan sense asfaltar).
– Informar al públic sobre els nivells diaris de pol•lució de l’aire i les previsions per als propers dies així com els seus possibles efectes en la salut.

I, possiblement, moltes coses més que cadascun de nosaltres podríem fer a la nostra vida quotidiana. Perquè no hi penseu?

Bé, ha estat un plaer per a tot aquest equip científic compartir amb vosaltres tot allò que ens passa o que fem diàriament. La campanya s’acaba avui però us seguirem enviant els resultats de les nostres recerques en relació a la contaminació atmosfèrica.

Us desitgem un bon estiu!

L’equip científic

Etiquetes: Catalunya, Com és l'aire que respirem?, Espais naturals, Mediambient, Química, Salut, residus / contaminació

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Andrés Alastuey

Jorge Pey

Teresa Moreno

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

20: La campanya s’ha acabat, però: com podem reduir la contaminació?

19: Diferències entre el Montseny i Barcelona

18: De què estan fetes les partícules a Barcelona?

17: De què estan fetes les partícules del Montseny?

16: Primers resultats de química

15: Què són les intrusions africanes?

14: Què fem amb els residus del laboratori?

13: Com interpretem les dades al llarg del temps?

12: A vista d’ocell des del Passeig Marítim de Barcelona!

11: Què són les tècniques analítiques?

10: Anem a tractar les mostres al laboratori!

9: Pesem els filtres al laboratori!

8: Comencem el mostratge a Barcelona i al Montseny!

7: Anem a preparar els filtres!

6: Propietats del material particulat (PM)

5: Quins instruments seleccionem per a la mesura dels aerosols?

4: Disseny de la campanya

3: Disseny de la campanya

2: Quines escales té la contaminació atmosfèrica?

1: Què vol dir contaminació atmosfèrica?

Piulades recents

  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
  • 📣L'11a edició de la Fira del Coneixement de Berga se celebrarà els dies 14 i 15 d’abril de manera totalment 💻virtua… https://t.co/GJWOEPqe1H
  • 🔬Des del confinament al març, la percepció de la #ciència ha caigut entre els👩👦 joves, segons un estudi sobre cultu… https://t.co/0y1275cn0v
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar