A l’actualitat, hi ha diverses mesures per pal·liar això. Es basen en l’aplicació de tecnologies que redueixen les emissions dels motors. L’optimització del disseny dels motors han reduït les emissions fins a valors ja difícils de disminuir, per la qual cosa els últims anys s’han anat extenent els sistemes de tractament d’emissions, una vegada que surten al sistema d’escapament, mitjançant catalitzadors, filtres o reactors químics.
Per exemple, la utilització de filtres-trampa per a diesel amb una eficiència del 99% les emissions primàries de PM. La seva utilització en els vehicles de transport públic, i d’altres vehicles pesats tal com la maquinària utilitzada en construcció-demolició, en activitats agrícoles, autobusos escolars o recollida de residus urbans, reduiria considerablement, per tant, les emissions de material particulat primari. Malgrat tot, tenim tres problemes importants: a) l’existència d’una gran flota de vehicles relativament antics amb elevats nivells d’emissió; b) la gran flota de vehicles diesel relativament nous però amb tecnologies de reducció d’emissions basades en la millora de la combustió; c) l’increment marcat i continuat del parc de vehicles.
Hi ha, a més, altres mesures “no tecnològiques”, encaminades a reduir les emissions a la ciutat mitjançant actuacions com pot ser:
– Promoure un estil de vida més saludable (potenciant trajectes a peu o en bicicleta) millorant el transport públic (qualitat, freqüència, preus competitius, ús de tecnologies netes) i incrementar les zones verdes i peatonals a les ciutats.
– Restringir el trànsit de cotxes i motos al centre de la ciutat i la circulació de camions a l’àrea urbana en la seva totalitat.
– Incentivar el canvi, a nivell particular, a vehicles més néts que emprin tecnologies, per exemple, per al tractament de cotxes diesel, gas natural, hidrogen o cotxes híbrids.
– Augmentar la freqüència en la inspecció d’aquests vehicles en mal funcionament.
– Rentar les carreteres en períodes amb baixos nivells de precipitació per a minimitzar la resuspensió de pols dipositada a la carretera.
– Potenciar el canvi en els sistemes de calefacció d’edificis utilitzant tecnologies i combustibles néts.
– Promoure tecnologies nétes de NOx i de SOx a focus propers a ciutats, com per exemple, les centrals tèrmiques.
– Exigir bones pràctiques ambientals en els ports i durant les activitats de demolició i de construcció (en són exemples: protegir càrregues i descàrregues de residus i cobrir amb grava o escòria zones de construcció, demolició o que estan sense asfaltar).
– Informar al públic sobre els nivells diaris de pol•lució de l’aire i les previsions per als propers dies així com els seus possibles efectes en la salut.
I, possiblement, moltes coses més que cadascun de nosaltres podríem fer a la nostra vida quotidiana. Perquè no hi penseu?
Bé, ha estat un plaer per a tot aquest equip científic compartir amb vosaltres tot allò que ens passa o que fem diàriament. La campanya s’acaba avui però us seguirem enviant els resultats de les nostres recerques en relació a la contaminació atmosfèrica.
Us desitgem un bon estiu!
L’equip científic
Respondre