• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 2: El misteri dels inicis
Tornar

Missatge 2: El misteri dels inicis

26 gener, 2011

Els pulmons tenen una particularitat que comparteixen amb pocs òrgans: estan en contacte amb l’ambient exterior.

Cada vegada que respirem, junt amb l’aire fem entrar als pulmons, partícules de pols, microorganismes i contaminants de mil tipus diferents. En conseqüència, els pulmons tenen molts sistemes de defensa, des dels mocs que retenen enganxada bona part de la porqueria, fins a cèl·lules especialitzades del sistema immunitari encarregades d’anar netejant la superfície dels alvèols.

Però de vegades, les defenses no són suficients i es causen danys a la paret alveolar. Els pneumòcits tipus I moren i cal trobar la manera de refer l’arquitectura normal per seguir funcionant. Aleshores els pneumòcits tipus II comencen a proliferar i a transformar-se en tipus I fins restablir l’estructura normal.

El problema és que en ocasions, no moren únicament els pneumòcits tipus I. Pot ser que la lesió afecti també als tipus II, i aleshores el pulmó es queda sense sistema per refer el funcionament normal. La situació és similar a la que passa si ens fem un tall massa profund a la pell. Les cèl·lules que refarien la pell també moren i no hi ha més remei que posar en marxa els fibroblasts. Aquests tapen la ferida i eviten que el dany s’estengui, però al preu de perdre la funcionalitat.

Doncs en ocasions això passa als pulmons. Moren tant els pneumòcits tipus I com els II i el teixit es repara fent servir els fibroblasts. Aquesta reparació evita que quedin ferides obertes per on podrien entrar microbis, però això ens deixa amb un problema molt greu. Allà on hi ha fibroblasts, la paret és tant gruixuda que no permet el pas dels gasos. A més, és tant resistent que no permet que el pulmó es dilati i contragui per respirar correctament.

Si la zona lesionada és molt petita no passa gaire res. Un dany limitat que no té gaire importància. Però en ocasions, i sense que en sabem el motiu, els fibroblasts no paren de créixer i ocupar espai pulmonar. Progressivament la capacitat dels pulmons per enviar oxigen a la sang es va fent més i més petita. La capacitat dels pulmons per omplir-se d’aire es redueix progressivament i al final ja no n’hi ha prou per mantenir la maquinària metabòlica funcionant.

Com que el que passa és que el teixit pulmonar normal es va substituint pel teixit fabricat pels fibroblasts, la malaltia s’anomena fibrosi pulmonar. I com que ignorem quin és el motiu que ho causa, es parla de “fibrosi pulmonar idiopàtica”. Idiopàtic és una paraula que es fa servir en medicina per dir “no tinc ni idea del que ho ha provocat”.

Un apunt final. Moltes vegades es confonen, per això aclarim ara que la fibrosi pulmonar idiopàtica NO és el mateix que la fibrosi quística. En els dos casos hi ha fibrosi, però la resta és molt diferent. Nosaltres ens centrarem en la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica, que abreviem FPI. 

Anna Serrano-Mollar i Daniel Closa

Fibrosi idiopàtica
Control (esquerre) i fibrosi idiopàtica (dreta)
Efectes de la fibrosi pulmonar idiopàtica

Etiquetes: Biologia, Experiments, Investigar per curar, Salut

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “Missatge 2: El misteri dels inicis”

  1. Respondre
    Anna Serrano Mollar i Daniel Closa
    divendres, 28 gener 2011 at 14:03

    Primer que res deixan’s insistir en el que deiem al final de l’apunt. La fibrosi quística no té res a veure amb la fibrosi pulmonar. Són dues malalties diferents. La fibrosi quística és una malaltia genètica causada per la mutació del gen de CFTR. La proteina que fa aquest gen regula el pas d’ions de clor a través de la membrana de les cèl·lules. Si no funciona, bona part de l’equilibri iònic queda alterat en molts tipus cel·lulars diferents.

  2. Respondre
    Pilar Balcells
    dijous, 27 gener 2011 at 17:17

    Podrieu explicar la relació entre la fibrosi quística i el transport de la membrana plasmàtica?

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Anna Serrano-Mollar

Daniel Closa Autet

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 16: El seguiment i l’espera

Missatge 15: L’hora de la veritat

Missatge 14: Els primers pulmons

Missatge 13: L’hora de fer-ho públic

Missatge 12: Aprenent de nou

Missatge 11: Diners, permisos, contactes…

Missatge 10: I ara què?

Missatge 9: Les analítiques

Missatge 8: Primeres impressions

Missatge 7: I ara ja sols queda esperar

Missatge 6: Últims preparatius

Missatge 5: El primer disseny experimental

Missatge 4: Una idea ben simple

Missatge 3: Què s’hi pot fer?

Missatge 2: El misteri dels inicis

Missatge 1: Les cèl.lules protagonistes

Piulades recents

  • RT @mSchools_MWC: #mSTEAM: A través del projecte creat amb @CRGenomica podràs tractar, des d'un punt de vista molecular, com és la reproduc…
  • RT @santiagoraul: Alguien me pidió esto en #CINNEDSymposium Mas de 200 recursos y herramientas para integrar las Tecnologías digitales en…
  • 📢Arriba la segona🌕 superlluna! Estigueu atents aquesta nit i la de demà dimarts. La primera superlluna va coincidir… https://t.co/beSFptd6SM
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar