Qui sap si d’entre els més joves hi haurà algú que, gràcies al seguiment de la pàgina, se li haurà despertat la vocació de ser arqueòleg/arqueòloga i voldrà continuar la nostra tasca per arribar a conèixer a fons la civilització númida.
De fet, podeu estar ben segurs que darrera nostre encara hi haurà molta feina a fer, car nosaltres només estem obrint les portes d’aquest món desconegut. No penseu pas que no queden enigmes per descobrir… I no només del món númida, sinó també de la resta de civilitzacions que han habitat el nostre món abans que nosaltres (egipcis, celtes, ibers, maies, inques, escites, vàndals, bizantins, ostrogots, etruscs, grecs, fenicis, hitites, gals, alamans, perses, i un llarg etc.)
A sota dels nostres peus, sota el mar, en els textos antics, en les llavors carbonitzades i mineralitzades, en els plànols i la fotografia aèria, en molts i molts llocs encara s’amaguen mil i una històries dels nostres avantpassats: pobles, gents, moments i enigmes que esperen ésser desvelats per enriquir la nostra cultura. Nosaltres som el fruït de tot allò. L’herència que ens han transmès no es pot negar mai, i si no digueu-li a aquest petit ase i al seu pare. O a aquests dos bens.
Bé, fora de bromes, ara sí que marxem, amb aquest darrer missatge de comiat, però no penseu que tot queda aquí… en Dani López continuarà estudiant els fruits, cereals i els elements vegetals diversos per esbrinar que conreaven i que recol·lectaven els nostres avantpassats; els membres de L’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica) no deixaran de donar impuls a les recerques al voltant de l’antiguitat clàssica, esperant a que molts de vosaltres, els més joves, en un futur, potser hi voldreu prendre part; en Josep Maria Puche i la Paloma Aliende continuaran topografiant aquest i molts altres jaciments, i generant plànols que caldrà continuar completant…
En fi, “el futur del passat” quedarà en les vostres mans, respecteu-lo i estimeu-lo; nosaltres, mentrestant, continuarem investigant.
L’equip científic



Respondre