• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici14: Blanc, groc o taronja? El color del trencalòs ...
Tornar

14: Blanc, groc o taronja? El color del trencalòs

12 abril, 2007

Hom discuteix si el maquillatge del trencalòs pot tenir una finalitat social o be utilitària.

La majoria dels trencalossos adults tenen el pit i el ventre d’un color taronja molt vistós. Però les plomes d’aquest ocell són blanques.

Per tal d’obtenir la coloració taronja, el trencalòs pren banys en aigües i en llots ferruginosos (rics en òxids de ferro) que tenyeixen el seu plomatge.

El fet que no sempre tots els individus tenen accés als fangs vermellosos fa que podem trobar ocells de diversos colors. De fet es possible veure individus del tot blancs, amb diversos matisos de groc, o bé d’un taronja vermellós ben cridaner.

O sigui, que el trencalòs es maquilla. Es difícil que aquest comportament es pugui explicar per una qüestió merament estètica. Els científics expliquem aquesta mena de comportaments en funció dels avantatges que pot comportar per a l’espècie des del punt de vista ecològic. Però quins poden ser, aquests avantatges?

Hi ha diverses hipòtesis per triar i per discutir. El trencalòs pot maquillar-se per a demostrar una posició de dominància. Això obeeix al “principi de la dificultat”: per que una senyal sigui efectiva, ha de ser costosa d’obtenir. Com que les fonts d’aigua ferruginosa són un recurs limitat, l’animal que es capaç de dotar-se de la coloració  adequada està fent saber que ha estat capaç de sortir-se’n bé del problema, i això li donaria un cert “estatus” dins la seva espècie. Un bon maquillatge el pot col·locar dins una posició dominant a l’hora de triar (i sobretot de ser triat) per  a formar parella i reproduir-se.

Però hi ha d’altres possibles explicacions. D’una banda, els òxids de ferro tenen efectes oxidants que poden ajudar a matar els bacteris, i els bacteris poden afectar negativament l’embrió i el desenvolupament de la niuada.  També s’ha proposat que els òxids de ferro poden mobilitzar la vitamina A i substàncies anomenades radicals lliures, i això podria tenir un efecte beneficiós sobre el desenvolupament de l’embrió i del pollet. Però això voldria dir que aquests compostos han de poder travessar la closca de l’ou o la pell del pollet per tal de beneficiar-lo, i això encara està per demostrar.

Medicina o cosmètica?

La veritat es que la causa del maquillatge roman, ara per ara, poc clara entre els científics. Però hi ha dues grans opcions: o es tracta d’un senyal de finalitat social, o bé hi ha un motiu “utilitari”, com ara que els òxids de ferro son bactericides.

Però encara que la funció fos merament utilitària, en podria evolucionar un senyal visual. Si els òxids de ferro son bactericides, els individus més vermellosos  estarien més protegits contra les infeccions, i podrien ser preferits com a companys per part d’altres individus a l’hora de reproduir-se.

Tot plegat es tracta d’una hipòtesi. Està clar que cal més treball científic per mirar d’afirmar-la o descartar-la. Però així es construeix la recerca, a base d’observacions, hipòtesis, contrast d’idees … i molta paciència.

Nota: aquest escrit està basat en l’article Iron oxides in the plumage of bearded vultures. Medicine or
cosmetics?
de J. J. NEGRO, A. MARGALIDA, M. J. TORRES, J. M. GRANDE, F. HIRALDO & R. HEREDIA,
Publicat a Animal Behaviour , 2002

Un adult de trencalòs (Gypaetus barbatus) de color blanc

Un trencalòs (Gypaetus barbatus) blanc destaca ben poc enmig el paisatge nevat dels Pirineus. Per algun motiu, aquest exemplar no ha pogut accedir als llots d’aigües ferruginoses que tenyirien el seu plomatge d’un to ataronjat més o menys llampant.

(Imatge: Jordi Bas)

Adult de coloració groguenca

Els trencalossos tenen una coloració variable que oscil·la entre el blanc i el taronja llampant. L’exemplar de la fotografia mostra una coloració intermèdia, bàsicament groguenca, amb colors més esvaïts al ventre i més intensos a la cara. Aquest patró de coloració respon a la freqüència i intensitat del bany en llots ferruginosos que practica l’espècie.

(Imatge: Associació ASTERS)

Etiquetes: Animals, Biologia, Catalunya, Dins el niu del trencalòs, Pirineus, Química, Trencalòs

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Ramon Torres

Joan Bertran

José Antonio Donázar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 24: Rescatat per primer cop el segon poll d’un niu de trencalòs

21: Balanç provisional de la reproducció l’any 2007

20: Cal investigar per a conservar?

19: Establint una meta-població de trencalòs al Sud – Oest d’Europa

18: El retorn del voltor negre al Pirineu català

17: Morts poc naturals

16: Visita a la Vall dels Voltors

15: Localitzada una nova parella de trencalòs a l’Alt Urgell

14: Blanc, groc o taronja? El color del trencalòs

13: Rapinyaires necròfags i bestiar domèstic

12: El trencalòs torna a Andalusia

Ménage à trois (els trios poliàndrics en el trencalòs)

10: Comprovem dos nous fracassos reproductors

Germans mal avinguts: el cainisme del trencalòs

8: Balanç provisional de la temporada reproductora

7: el trencalòs torna als Alps

6: Baixem al niu d’un trencalòs

La (baixa) productivitat del trencalòs

La reproducció del trencalòs

3: Per què ho fem, tot això?

L’alimentació del trencalòs

1: Comencem el seguiment del trencalòs

Piulades recents

  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
  • 📣Docent! Vols saber com preparar una xerrada (o una classe) virtual per comunicar, divulgar o ensenyar #ciència? In… https://t.co/jRDVlMKcRy
  • 👏El @termcat , amb la col·laboració de l'@ICOcells i del @ZooBarcelonaa, ha creat la infografia interactiva🐦 "Oce… https://t.co/Yj2Gu63qhb
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar