• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici15: L’estudi dels materials arqueològics
Tornar

15: L’estudi dels materials arqueològics

4 gener, 2008
Aquí ens teniu, entrat el nou any, amb un dels darrers missatges. Abans de tancar la nostre excavació hem pensat que era important parlar-vos dels materials arqueològics i de la seva vital importància.

Tant aquí a Althiburos com a la resta de jaciments del món, són, sobretot, les ceràmiques, els principals elements de datació. D’entre aquestes com d’entre d’altres elements significatius apareguts apareixen certs casos que se’ls anomena “fossils director”. És tracta de peces que tenen unes característiques concretes que permeten establir datacions i comparacions. Així per exemple, les monedes també servirien com a fossil director, car, obviament, si a un estrat ens aparegués una moneda de 5 pessetes sabriem que el dit estrat no pot ser anterior al rei Amadeu I (1871-1873), qui va fer acunyar les primeres monedes amb aquest valor, ni molt posterior a l’aparició de l’euro.

En qualsevol cas, en tota excavació s’estableixen, com sabeu, fitxes per a cada unitat estratigràfica (vegeu missatge 5), i, a la vegada, es fa un registre o inventari de tots els materials apareguts en el dit estrat, individualitzant-los per mitjà d’una numeració o sigla, que determina la procedència (jaciment i estrat) i l’ordre en que apareix a l’inventari.

Per inventariar aquests materials es determina llur tipologia, datació i es mira de fer-ne una descripció ben detallada. Paral·lelament, i per tal de ser, com sempre, el més rigurosos possibles amb les tasques de documentació, dibuixem les peces principals, llurs formes i perfils i prenem fotografies.

El dibuix de les peces

Durant el procés de dibuix de les peces es fan servir molts elements peculiars: el peu de rei (permet messurar els gruixos de les parets de la ceràmica i d’altres messures de la peça), el perfilador (una mena de pinta que s’adapta al perfil i contorn de l’atuell…), etc. El cas és que cal dibuixar la peça de forma molt acurada, amb les seves mides, corvatures, perfil i detalls per què un cop publicada pugui ser identificada pels altres especialistes i servir així com a nova aportació o confirmació del gruix de “fòssils directors”. Fixeu-vos en el foto-muntatge on us hem preparat una seqüència d’imatges amb el procés de dibuix tram a tram, s’entén millor el sistema.

Aixovar de fa 2.200 anys i monedes de fa 1.600!

Finalment, a modus de petita exposició-mostra d’alguns materials apareguts fixeu-vos ara en aquests altres muntatges fets amb “fossils directors” ceràmics i numismàtics apareguts a Althiburos amb la datació que ens han aportat.

És una tasca de la qual no deixes mai d’aprendre, imagineu-vos, ceràmiques i monedes que van canviant en forma i estil en milers d’anys d’història… És per aquest motiu que també, dins de les especialitats de la numismàtica i la ceramologia hi ha especialistes de diferents èpoques. Encara que ens agradaria a molts, no és pot abarcar tot, però sempre és un luxe saber o aprendre cada dia una mica més…

Fins el proper missatge!

 

Inventari de materials ceràmics

En la següent imatge veïem al nostre especialista i supervisor en les tasques d’inventariat de materials ceràmics el Dr.Victor Revilla en plena feina.
Llàntia del segle V dC

En aquesta imatge podem veure una llàntia del segle V d.C. per les dues cares (superior i inferior). Així mateix podem comprovar com a la part inferior (imatge dreta) apareix la sigla que identifica la peça (ALT (Althiburos) / 07 (Any 2007) / 270002 (Estrat on ha aparegut)). Un cop inclosa a l’inventari, a la peça se li afegira el número d’inventari que li correspon per individualitzar-la dins de l’estrat.
Dibuix d'una llàntia

En aquesta imatge veïem com s’han dibuixat amb exactitut totes les característiques d’aquest fragment de llàntia  del segle V d.C. (a la part inferior dreta): els perfils longitudinals i transversals (els dos dibuixos superiors), així com la part superior de la peça i la seva decoració (esquerra de la imatge).
Dibuix i reproducció d'una peça ceràmica

El present foto-muntatge ens mostra el procés que es segueix da cara al dibuix i reproducció d’una peça ceràmica apareguda en les excavacions. En les dues imatges superiors de l’esquerra veiem l’ús del perfilador, que com indica el seu nom permet dibuixar els perfils d ela peça per reproduir-ne el tall amb exactitut. Seguidament, a les dues imatges superiors de la dreta veiem com, amb el peu de rei, es prenen les mesures pertinents per reproduïr-ne les dimensions. Al centre veiem com ja estan dibuixats tant el perfil (meitat esquerra), com la imatge frontal (meitat dreta). Finalment, abaix veiem com es dibuixa l’escala gràfica que indica a quina proporció s’ha dibuixat la peça i les dades de la mateixa (la sigla).  La darrera imatge ens mostra que efectivament  la peça original i el dibuix estan a escala 1:1 i l’atuell ceràmic ha quedat fidelment reproduït.
Elements ceràmics i numismàtics

Les quatre peces de dalt representen diferents llànties del tipus que els arqueòlegs coneixem com Atlante X que ens donen una datació del segle V dC.

A baix a l’esquerra apareixen els tres elements ceràmics que conformaven l’aixovar de la tomba en cista númida, i són tres peces que es daten envers els segles II – I aC.

Finalment a baix a la dreta tenim un grup de 5 monedes baix imperials romanes que ens donen una datació del segle IV dC., això és, en el baix imperi romà.

Etiquetes: Althiburos, Arqueologia, Art / Humanitats, Excavació d'Althiburos, Història, Jaciments, Metodologia de treball, Món antic, Romans

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Xabier

Rafel

Xavier

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

17: Comiat: el “futur del passat” en les vostres mans!

16: L’exèrcit romà

15: L’estudi dels materials arqueològics

14: Llegim el passat de Barcelona des de l’aire

13: Presentem la recreació de la ciutat romana

12: La dieta romana

11: Topografia, la ciència geomètrica

10: Quines plantes feien servir els habitants d’Althiburos?

9: Hem trobat un enterrament col.lectiu númida!

8: Hem descobert una inscripció amb el nom de la ciutat!

7: La prospecció intensiva del jaciment

6: Les eines de l’excavador

5: La metodologia de les excavacions

4: La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos

3: Per què ens interessen els númides?

2: Com s’hi arriba a Althiburos?

1: Missió arqueològica a l’interior de Tunísia

Piulades recents

  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
  • RT @fundaciorecerca: 🔬Els bacteris multiresistents i biofilms protagonitzen la sessió pràctica de Laura Moya, del grup @Torrentslab, qui ha…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar