• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 14 Una mica d’històries de neutrin ...
Tornar

Missatge 14 Una mica d’històries de neutrins!

4 març, 2008
Hola neutrins!

El final d’aquesta campanya s’apropa i ens agradaria, desprès de vàries setmanes d’informació, donar-vos una idea del perquè els neutrins s’han convertit en una partícula tan especial. Per això us explicarem les primeres idees i experiments que es varen realitzar.

La hipòtesi del neutrí

La mateixa idea del neutrí va sorgir d’una manera que ha alimentat el mite al voltant d’aquestes partícules durant dècades. La idea va sorgir quan en una desintegració nuclear que s’anomena beta (és en realitat l’emissió d’un electró: pots llegir el missatge 13) es va observar que l’energia no es conservava. En Física, el principi de conservació d’energia és gairebé sagrat, la qual cosa significa que en qualsevol procés físic, l’energia dels elements abans i després del procés sumen la mateixa energia.Això va provocar, durant anys, un gran debat científic fins que l’any 1930, Wolfgang Pauli, va postular (o sigui, va predir) l’existència d’una partícula invisible (o sigui, que no veia i que per tant, no podien computar en l’energia total) que és el neutrí. Aquesta idea la va proposar en una carta enviada als seus col·legues que estaven reunits a Tübingen (Alemanya) i que començava amb un famosíssim: “Liebe Radioaktive Damen un Herren”, a la carta ja donava unes bones idees de com hauria de ser el neutrí, entre elles que la seva massa era molt petita. La carta acaba dient que no podrà assistir a la reunió perquè té un ball molt important a Zürich al qual no pot faltar!

 
Les primeres idees més esbojarrades
 
La detecció dels neutrins la varen dur a terme els físics Frederik Reines i Clyde Cowan el 1956. (Pots llegir: Neutrins produïts en centrals nuclears) . El que és poc conegut és que l’experiment que varen dur a terme no va ser la seva primera idea. Ens trobem a principis dels anys 50 i la bomba atòmica és la font més intensa de neutrins que es coneix. La proposta inicial és la de provocar una petita explosió nuclear i detectar els neutrins amb un detector situat a uns 50 m de distància i a uns 50 m de profunditat en la Terra. El detector era un gran tanc de líquid centellejador i que s’anomena “El Monstre”. Pots llegir: Detectors de centelleig.
 
Just en el moment de l’explosió, el detector es deixaria caure lliurement en el forat de manera que no notés el petit terratrèmol provocat per la bomba. El detector cauria durant uns 2 segons per tal de caure en un matalàs de plomes i d’escuma. Varis dies després, quan la radiació fos tolerable, els investigadors recuperarien el detector per a veure la informació gravada. El més increïble del pla és que va ser aprovat!
 
Malgrat que el sentit comú va fer canviar el pla a un de més simple, detectant neutrins d’un reactor nuclear  enlloc d’usar una bomba nuclear!
 
Els neutrins han atret l’atenció de nombroses persones, no només científics, al llarg dels anys. Hi ha pel·lícules en les quals apareix Superkamiokande: “Warm water under de red Bridge” de Shoei Imamura; hi ha bandes de rock com “the neutrinos” , o “oxide & neutrino”, bandes de jazz com els “Flying neutrinos”, vídeo artistes com “neutrino Video Project” o un grup d’aventurers que sota el nom de “Floating neutrinos" (neutrins flotants) va creuar l’Atlàntic en un vaixell. Els exemples són molts i mostren l’atracció que el nom suscita en moltes persones!
 
 
Fins el proper missatge!
 
Ja has esbrinat l'ENIGMA? Vinga que demà s'acaba! 
 
 
Federico Sánchez i Federico Nova  
Carta original d'en Wolfgang Pauli

La carta original en la qual Pauli anunciava als seus col·legues la idea del neutrí . El primer nom que se li va donar va ser el de neutró. Després del descobriment de Chadwick del què nosaltres coneixem actualment com a neutró, es va veure obligat a canviar el nom apuntant que la seva massa era petita anomenant-lo neutrí.

Més tard, Pauli s’arrepentiria de la proposta dient que no tenia dret a proposar l’existència d’una partícula que no es podria observar mai, però no contava amb la tossudesa dels físics experimentals.

 
Si vols saber més sobre els neutrins i les partícules elementals, clica aquí! 

Wolfgang Pauli

Fotografia de Wolfgang Pauli que l’any 1930 va proposar l’existència del neutrí. Va obtenir el Premi Nobel el 1945 per una altra teoria sobre les partícules elementals.
 
Si vols saber més sobre els neutrins, clica aquí! 

   

Etiquetes: Electrònica, Els neutrins !, Energia, Enginyeria, Física, Món microscòpic, Nanotecnologia

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

José Luís

Thorsten

Gabriel V.

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 15 – El projecte s’acaba…

Missatge 14 Una mica d’històries de neutrins!

Missatge 13 – NEMO 3: Investigant la naturalesa dels neutrins.

Missatge 12 – El Laboratori Nacional de Canfranc.

Missatge 11 – Un imant per al T2K.

10: Fer guàrdies en l’experiment SciBooNE

9: Els butlletins sobre Neutrins

8: Els Neutrins i la Supernova 1987A

7: Els viatges al Japó i l’experiment T2K

6: Reconstrucció del Superkamiokande

5: Construint un detector

4: Construint un detector al nostre laboratori!

3: Com podem observar els neutrins?

2: Quines són les partícules elementals?

1: Us donem la benvinguda al món dels neutrins!

Piulades recents

  • 👩‍🚀🚀@MarionaBadenas, l'astrofísica protagonista de l'aventura científica sobre la missió simulada al planeta Mart a… https://t.co/8lQQzsJCJf
  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar