• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici14: Els primers marmotons ja surten del cau!
Tornar

14: Els primers marmotons ja surten del cau!

10 juliol, 2012

 

Des de la fi de juny fins ara hem pogut observar les primeres cries de marmotes d’enguany, a les que anomenem marmotons. Concretament, el dia 28 de juny en van aparèixer 3 a la família I, dos dies més tard 6 molt petitons a la família BC, i la mateixa setmana en vam veure 3 a la família G. El diumenge passat vam poder observar marmotons a tres famílies més, 2 a la K, 3 a la Co i 5 a la C. De fet, esperem que encara n’apareguin a algunes famílies més els propers dies.

Els marmotons, inconscients encara dels perills, es mostren molt confiats i es deixen acostar fins a menys d’un pam. Tot i això, en pocs dies aprendran a identificar els perills i ja no ens permetran tanta proximitat. Tot just estan aprenent a moure’s fora del cau, i comencen a tastar les herbes del prat per primera vegada; tot plegat de forma força maldestre que resulta molt divertida.

Els marmotons acostumen a pesar al voltant dels 300 grams quan surten del cau per primera vegada i tenen una longitud que amb prou feines supera el pam.

Un dels objectius que tenim l’equip per les properes setmanes és capturar tots els marmotons que apareguin a l’àrea d’estudi, marcar-los i prendre mostres de pèl per les anàlisis genètiques que, entre d’altres coses, ens permetran determinar si la parella dominant de la família a la què pertanyen són o no els seus pares reals.

De les 14 famílies que controlem, esperem que com a mínim 8 d’elles tinguin descendència aquest any, ja que la parella dominant és la mateixa que hi havia l’any passat abans d’hibernar. En canvi, a les altres 6 famílies un individu dispersant ha desplaçat a un dels dominants i ha ocupat el seu lloc. L’experiència d’aquests 5 anys de seguiment, junt amb la bibliografia, ens diuen que en molts d’aquests casos en què es dóna un canvi de dominant, l’estrès que la situació provoca en la família es tradueix en la inhibició de la reproducció en la femella; per tant, d’entrada esperem que aquestes famílies no tinguin marmotons.

Com a curiositat tenim el cas de la família BC que no hem tingut clar que fos una nova família fins fa uns dies, quan varem veure aparèixer marmotons d’un dels caus! L’any passat, un nou mascle va arribar a la família B i va fer fora al mascle (Patxi) i a la femella (Bruixa) dominants. Aquesta es va instal·lar a 2 caus de la família C, molt propers al que havia estat el seu antic territori. Curiosament, el mascle que havia arribat a la C, també nou, interaccionava tant amb la dominant de la C com amb la Bruixa, però finalment va acabar escollint a la Bruixa, van hivernar junts i actualment ja tenen 6 marmotons que volten pel territori de la nova família.

Irene Figueroa 

Etiquetes: Animals, La biodiversitat del Pirineu

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “14: Els primers marmotons ja surten del cau!”

  1. Respondre
    Irene
    dimarts, 17 juliol 2012 at 09:23

    Hola Dani,
    Quants pot parir no t’ho sabria dir del cert, perquè possiblement alguns morin dins el cau i no els arribem a veure sortir.
    El màxim que hem vist nosaltres en 5 anys de seguiment són 7 marmotons. Tot i això, crec recordar que als Alps havien trobat alguna família amb més! Si t’interessa molt t’ho puc buscar.

  2. Respondre
    Dani
    divendres, 13 juliol 2012 at 14:25

    Em podrieu dir quants petits pot parir una marmota? Merci!!

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Carles Aranda

Jordi Dalmau i Ausàs

Irene Figueroa Aguilar

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

19: El futur de la biodiversitat d’alta muntanya

18: Balanç de la productivitat a l’àrea d’estudi

17: Els crits d’alarma de les marmotes

16: Dieta de les Marmotes

15: Com es mouen les marmotes?

14: Els primers marmotons ja surten del cau!

13: L’aligot vesper, el gran migrador

12: Els mosquits del Pirineu

11: Balanç de la recerca feta fins ara

10: L’alimentació de l’àguila daurada al Pirineu

9: Els serveis ecològics dels voltors

8: L’extraordinària flora del Pirineu

7: Com capturem les marmotes?

6: El cant del gall fer

5: La marmota perjudica la perdiu blanca?

4: La selecció de l’hàbitat de les marmotes

3: Us presentem les “nostres” marmotes

2: El picot negre i les seves cavitats

1: La marmota alpina

Piulades recents

  • ☄️🪐💫Si t'agrada l'astronomia, aquest calendari és per a tu: el New York Times ha creat un calendari astronòmic per… https://t.co/yW7PiZYHWq
  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar