• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici13: Com interpretem les dades al llarg del temps?
Tornar

13: Com interpretem les dades al llarg del temps?

14 juny, 2007

Una de les tasques que realitzem a cada visita que fem a les estacions és descarregar les dades obtingudes amb l’espectròmetre làser (GRIMM), directament des de l’equip a l’ordinador portàtil.

A l’arribar a l’Institut ja podem començar a tractar les dades a nivells de PM10, PM2.5 i PM. L’equip està configurat per a subministrar mesures horàries. És a dir, que obtenim una dada per a cada hora.

Quan mostrem en una gràfica els nivells horaris de PM10, PM2.5 y PM1 enfront al temps, podem observar l’evolució horària dels nivells d’aquests contaminants.

En el gràfic, pots observar els nivells que hem registrat a les estacions del Montseny i de Barcelona des de principis de maig. Com veus, a l’estació de Barcelona tenim força hores sense registre degut a problemes elèctrics.

Ara, el primer que s’ha de fer és depurar les dades. Potser que s’identifiquin pics anòmals (quan la línia de la gràfica fa una pujada brusca) degut a un funcionament erroni de l’equip per pujades de la tensió.

El següent pas és calcular els valors mitjos per als períodes en els quals hem realitzat el mostratge amb els equips gravimètrics. D’aquesta manera podem comprovar si el nostre equip treballa bé i, en cas contrari, identificar el factor de correcció.

Després s’han de calcular les mesures diàries i corregir-les. Això no permetrà identificar si hi ha hagut dies amb mitjanes diàries superiors al valor límit diari establert per la directiva actual.

Ara, ja tenim les dades preparades. Ara, podem començar amb la interpretació de l’evolució dels nivells de partícules. Així identificarem l’origen dels episodis de contaminació.

Per fer això, combinem la interpretació d’aquestes sèries temporals amb altres eines tal com els mapes d’aerosols, les fotografies obtingudes des del satèl·lit i el càlcul de retrotrajectòries. Però, algunes d’aquestes coses us les explicarem en els propers missatges.

Fins ben aviat!

L’equip científic

Etiquetes: Catalunya, Com és l'aire que respirem?, Espais naturals, Mediambient, Metodologia de treball, Química, Salut, residus / contaminació

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Jorge Pey

M Cruz Minguillón

Teresa Moreno

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

20: La campanya s’ha acabat, però: com podem reduir la contaminació?

19: Diferències entre el Montseny i Barcelona

18: De què estan fetes les partícules a Barcelona?

17: De què estan fetes les partícules del Montseny?

16: Primers resultats de química

15: Què són les intrusions africanes?

14: Què fem amb els residus del laboratori?

13: Com interpretem les dades al llarg del temps?

12: A vista d’ocell des del Passeig Marítim de Barcelona!

11: Què són les tècniques analítiques?

10: Anem a tractar les mostres al laboratori!

9: Pesem els filtres al laboratori!

8: Comencem el mostratge a Barcelona i al Montseny!

7: Anem a preparar els filtres!

6: Propietats del material particulat (PM)

5: Quins instruments seleccionem per a la mesura dels aerosols?

4: Disseny de la campanya

3: Disseny de la campanya

2: Quines escales té la contaminació atmosfèrica?

1: Què vol dir contaminació atmosfèrica?

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar