• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici11: Lliçons apreses del test Draw a Scientist
Tornar

11: Lliçons apreses del test Draw a Scientist

17 octubre, 2007
Fa 30 anys que s’investiga la percepció dels científics a través dels dibuixos infantils. I la principal conclusió es que els estereotips es mantenen invariables en el temps.

A principis dels anys 80,  l’investigador americà David Wade Chambers va demanar a 4.807 nens de primària que dibuixessin a un científic. La idea d’aquest investigador era que els nens d’aquest nivell educatiu no tenen prou recursos per a exposar verbalment de forma extensa quina és la seva imatge d’un científic. En canvi, poden dibuixar-lo de forma força detallada.

Analitzant els dibuixos resultants, Chambers va identificar 7 estereotips que es repetien sistemàticament en molts dels dibuixos. Es tractava dels següents:

+ Bata de laboratori (gairebé sempre blanca)

+ Ulleres

+ Pel facial (barbes, bigotis, patilles)

+ Símbols de recerca (instruments científics i equips de laboratori)

+ Símbols de coneixement (llibres)

+ Tecnologia (produccions científiques com ara coets)

+ Texts breus amb formules o expressions com Eureka!

Fes una ullada als dibuixos que publiquem a Recerca en Acció fets per nens catalans de 6 a 18 anys. Et sembla que apareixen els mateixos estereotips identificats per Chambers als anys 80?

La persistència dels estereotips

La resposta a aquesta pregunta és, òbviament, afirmativa. Des del treball de Chambers se n’han fet molts altres del mateix tipus. I potser la conclusió més sorprenent de totes es que els estereotips són molt persistents. Estudis fets a tot el món demostren que els mateixos tòpics es repeteixen una i altre vegada al llarg del temps fins arribar a l’actualitat.

Alguns dels resultats obtinguts per les recerques són sorprenents. L’any 1989, els investigadors Fort i Varney van obtenir 1.600 dibuixos fets per estudiants, en els quals només hi havia 165 dones científiques, malgrat que el 60% dels dibuixants eren nenes. Això contradiu l’experiència dels psicòlegs clínics, que han observat que quan algú ha de dibuixar a una persona, acostuma a representar-la del mateix sexe. Evidentment aquest principi no s’aplica quan el que cal dibuixar és un científic.

També hi ha algún tòpic que sembla diluir-se de mica en mica: el mite del científic boig i perillós, tipus Frankenstein, s’ha anat fent cada cop menys freqüent.  En canvi, segueixen dominant llargament els homes sobre les dones,  i la gran majoria de científics es dediquen a la química. Són, a grans trets, els mateixos elements que estem trobant a Catalunya..

Un altre cosa molt interessant que han trobat els investigadors es que la imatge del científic que dibuixen els nens de Nord Amèrica, la Xina o Austràlia és la mateixa. No s’han trobat diferències significatives per cultura, ni per raça, edat o nivell educatiu.

La resposta és en els mitjans

Com pot ser que en gairebé 30 anys la imatge del científic que dibuixen els nens no hagi canviat  gairebé gens? I com pot ser que nens de cultures diferents dibuixin exactament el mateix?

La resposta és en els mitjans. Els investigadors creuen que els nens es formen una imatge dels científics a partir del que veuen a la televisió, a les pel·lícules o als còmics.  Els nens assimilen els estereotips que transmeten els mitjans i els incorporen a les seves percepcions.

Amb el temps, el test iniciat per Chambers (anomenat DAST, de Draw a Scientist Test) s’ha anat perfeccionant i ampliant. Altres investigadors han ampliat el llistat d’estereotips repetitius fins a 19 elements.

A l’equip científic de Recerca en Acció, el DAST ens ha fornit la base per a preparar el Joc Com t’imagines a una persona que es dedica a la recerca? i el Sistema de Valoració d’Estereotips que atorga una puntuació final. Es tracta tant sols d’una aproximació adaptada a un Joc, però que permet evidenciar l’existència d’aquests estereotips.

Fins al proper missatge!

David Segarra

Etiquetes: Art / Humanitats, Educació, El científic dibuixat, Percepció de la ciència

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

David Segarra Mediavilla

Jordi

Mequè

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

14: Quin aspecte tenen els científics segons els nens catalans?

13: Els nois dibuixen científics, i algunes noies dibuixen científiques

12: Faetont o Frankenstein? La ciència com a creadora de mites moderns

11: Lliçons apreses del test Draw a Scientist

10: Dissenya el teu propi científic

9: Científics de cartró

8: Què expressen els rostres dels científics dibuixats?

7: Bates blanques per a l’eternitat

6: Millorar la cultura científica, tot un repte!

5: Metges dolents i arqueòlegs bons: els savis de les pel·lícules

4: Quina mena de ciència mostren els dibuixos fets pels nens?

3: Com analitzem el significat d’una imatge

2: Què volem analitzar en els dibuixos?

1: Científics de debò o científics de pel·lícula?

Piulades recents

  • 👩‍🚀🚀@MarionaBadenas, l'astrofísica protagonista de l'aventura científica sobre la missió simulada al planeta Mart a… https://t.co/8lQQzsJCJf
  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar