• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici1: Us donem la benvinguda al món dels neutrins!
Tornar

1: Us donem la benvinguda al món dels neutrins!

21 gener, 2008
Durant les properes setmanes acompanyarem a un grup de recerca de l’IFAE i de la Universitat Autònoma de Barcelona en un viatge subatòmic.

La curiositat dels humans ens ha dut a un estudi cada vegada més profund de la naturalesa en la recerca del component últim de la matèria, un component que no es puguem trencar: les partícules elementals!

Però, què són aquestes partícules elementals?

La matèria, tal i com la coneixem avui dia, està composta internament per àtoms (del llatí atomus, i aquest del grec άτομος, indivisible). Aquesta idea ja va ser proposada pels antics grecs (Demòcrit i l’escola atomista) i va ser acceptada i demostrada experimentalment al llarg del segle XIX (Model atòmic).

Però els àtoms no són els components més petits de la matèria sinó que estan composats per electrons que giren al voltant d’un nucli central tal com els planetes giren al voltant del Sol (estructura de l’àtom). El nucli també té una estructura interna: està composat de protons i neutrons. Tot això es coneixia ja en els anys 10 del segle passat juntament amb el descobriment de la radioactivitat. Aquesta última no es res més que el trencament de l’àtom o del nucli amb l’emissió d’alguns d’aquests components fonamentals: electrons, neutrons, protons, energia en forma de llum o combinacions d’ells. L’existència de la radiació va ser un element fonamental que va ajudar als científics a indagar en el món subatòmic. Investigacions posteriors varen demostrar que els protons i els neutrons tenen també una estructura interna, és a dir no són partícules fonamentals sinó que estan formats per tres “quarks”.

I els neutrins?

Durant la segona meitat del segle XX els investigadors varen trobar que aquests components fonamentals tenen companys que són més pesats o que són gairabé invisibles. Per a produir-los es necessiten grans energies que, normalment, no existeixen en la naturalesa i, per tant, es varen haver de crear grans acceleradors de partícules per a produir-los i per a estudiar-los. Això és el que s’anomena en l’actualitat la Física de Partícules o Física d’Altes Energies (IFAE vol dir: Institut de Física d’Altes Energies).

Aquests companys, que sumen un total de 12, els coneixereu en el proper missatge. Només us avanço que els neutrins són un d’ells i que acompanya als electrons en algunes de les radiacions que he esmentat anteriorment.

El neutrí és molt lleuger i no té càrrega elèctrica com els electrons, per això són difícils d’investigar. Però els avenços tecnològics ens han permès recentment produir-los i mesurar-los en grans quantitats per tal d’entendre les seves propietats. Aquests descobriments són recents, es situen l’última dècada del segle XX, i encara tenen sorpresa a la comunitat científica.

Prepareu-vos per a conèixer a les partícules fonamentals!

Fins al proper missatge!

Federico Sánchez

Sol i neutrins

Imatge del Sol amb neutrins detectats al detector Superkamiokande a una mina a una fondària de 1.000 metres.
Estructura matèria

La matèria, tal i com la coneixem avui dia, està composta internament per àtoms. Però els àtoms no són els components més petits de la matèria sinó que estan composats per electrons que giren al voltant d’un nucli central. El nucli també té una estructura interna: està composat de protons i neutrons.

Investigacions posteriors varen demostrar que els protons i els neutrons tenen també una estructura interna, és a dir no són partícules fonamentals sinó que estan formats per tres quarks.

Etiquetes: Educació, Electrònica, Els neutrins !, Energia, Física, Món microscòpic, Nanotecnologia, Tecnologia

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

José Luís

Enrique

Gabriel V.

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge 15 – El projecte s’acaba…

Missatge 14 Una mica d’històries de neutrins!

Missatge 13 – NEMO 3: Investigant la naturalesa dels neutrins.

Missatge 12 – El Laboratori Nacional de Canfranc.

Missatge 11 – Un imant per al T2K.

10: Fer guàrdies en l’experiment SciBooNE

9: Els butlletins sobre Neutrins

8: Els Neutrins i la Supernova 1987A

7: Els viatges al Japó i l’experiment T2K

6: Reconstrucció del Superkamiokande

5: Construint un detector

4: Construint un detector al nostre laboratori!

3: Com podem observar els neutrins?

2: Quines són les partícules elementals?

1: Us donem la benvinguda al món dels neutrins!

Piulades recents

  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
  • 👉Aquí tens disponible el primer recurs que t'ajudarà a explicar quin tipus de notícies falses hi ha a les xarxes.… https://t.co/fHV1bM8AfK
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar