• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici1: Què vol dir contaminació atmosfèrica?
Tornar

1: Què vol dir contaminació atmosfèrica?

14 maig, 2007

Avui comença una nova aventura científica!

Us volem mostrar com és l’aire que respirem. De fet, l’aire és essencial per a la vida. No només perquè permet respirar als éssers vius. La seva influència en la Terra permet, també, que aquesta sigui habitable. Per això es diu de l’atmosfera que constitueix el principal mecanisme de defensa de totes les formes de vida.

Ens presentem. L’equip científic d’aquest projecte pertany al Departament de Geociències Ambientals de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC. I esperem passar-ho molt bé amb vosaltres tot descobrint diversos aspectes d’aquest aire i compartint amb vosaltres com hi treballem.

Voleu saber què entenem per contaminació atmosfèrica? Diem que és l’alteració de la composició de l’atmosfera per causes humanes (antropogèniques) o per causes naturals. Això pertorba la qualitat de l’aire i afecta tant als ecosistemes com a la salut humana. Alhora, també pot causar canvis climàtics degut a la seva influència en el balanç radiatiu terrestre.

Quina és la seva definició legal? Mireu quines lleis han parlat de la contaminació atmosfèrica.

A les dècades dels seixanta i dels setanta els països desenvolupats varen demostrar una elevada conscienciació social respecte a la contaminació atmosfèrica i als seus efecetes sobre la salut. En gran part es va deure als episodis d’elevada mortalitat de Londres del desembre de 1952. Allò va conduir a aplicar mesures de reducció progressiva de les emissions urbanes (com, per exemple, la limitació de l’ús del carbó de les calefaccions) i a donar la imatge de que la qualitat de l’aire de les ciutats era ja acceptable. A les últimes dècades s’ha produït una focalització de l’interés social en el canvi climàtic enlloc de en la qualitat de l’aire.

Malgrat tot, les evidències de causa-efecte provades en treballs epidemiològics a la dècada dels noranta han demostrat que inclús a nivells de contaminació relativament baixos, respecte als de la dècada dels setanta, existeix un impacte significatiu de la contaminació en la mortalitat. Això ha activat novament l’interés social per la qualitat de l’aire i, amb això, l’elaboració de noves directives europees de la qualitat de l’aire amb objectius molt exigents. Els treballs epidemiològics citats indiquen que els contaminants atmosfèrics amb majors efectes adversos sobre la salut són les partícules fines, fins i tot a nivells baixos.

Així doncs, un dels contaminants atmosfèrics de major interés científic i d’actualitat ambiental és el material particulat atmosfèric (MPA), tant pels seus efecets sobre la salut, el clima, els ecosistemes, la visibilitat i la degradació de materials de construcció.

En aquesta campanya es pretén quantificar la contaminació atmosfèrica per material particulat atmosfèric a l’àrea urbana de Barcelona i comparar-la amb una àrea rural del Montseny. Això ens permetrà identificar les fonts de contaminació atmosfèrica (tant naturals com antropogèniques) en dues àrees distintes: fons urbà i fons regional. A més de poder quantificar l’increment de la contaminació atribuïble a les emissions urbanes.

Aquesta campanya es realitza en el marc de la feina d’investigació del Departament de Geociències Ambientals de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC. Des del 1999, part d’aquestes recerques es centren en l’estudi integral de la contaminació per material particulat atmosfèric a Espanya, amb especial interès per a l’àrea metropolitana de Barcelona i el seu entorn rural.

Esperem que tingueu moltes preguntes i ens les envieu!

Fins el proper missatge!

L’equip científic

Pols mineral sobre Cabo Verde

S’observa una intrusió de masses de pols africanes carregades de pols mineral sobre Cabo Verde. Aquesta imatge s’ha obtingut mitjançant el satèl·lit TERRA-MODIS-NASA-USA (del 5 de Maig del 2007).

Aquests dies la pols africana es dirigeix cap a Amèrica passant pel sud de les Illes Canàries.

Tempesta de pols

Intrusió d’una massa de pols africana sobre la Mediterrània el dia 18 de juliol del 2000. S’observa una densa ploma de pols mineral que va afectar a la qualitat de l’aire en superfície. (Imatge des de Satèl·lit del projecte SeaWIFS-NASA-US).

Emissions de sutge

Emissions de sutge d’un autobus escolar amb motor diesel a Califòrnia.

Els motors diesel tenen un menor consum i menors emissions de CO2 que els de betzina, però les emissions de partícules (sobretot, ultrafines inferiors a 0,1 micra) i les d’òxids de nitrògen són majors que les dels motors de betzina. Actualment hi ha solucions tecnològiques per tal de reduir aquestes emissions.

L'equip científic

Us saludem des de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC.

Aquesta campanya es realitza en el marc de la feina d’investigació del Departament de Geociències Ambientals. Des del 1999, part d’aquestes recerques es centren en l’estudi integral de la contaminació per material particulat atmosfèric a Espanya, amb especial interès per a l’àrea metropolitana de Barcelona i el seu entorn rural.

L’equip científic us seguirà enviant més missatges!

Etiquetes: Com és l'aire que respirem?, Mediambient, Química, Salut, residus / contaminació

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Jorge Pey

Fulvio Amato

Teresa Moreno

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

20: La campanya s’ha acabat, però: com podem reduir la contaminació?

19: Diferències entre el Montseny i Barcelona

18: De què estan fetes les partícules a Barcelona?

17: De què estan fetes les partícules del Montseny?

16: Primers resultats de química

15: Què són les intrusions africanes?

14: Què fem amb els residus del laboratori?

13: Com interpretem les dades al llarg del temps?

12: A vista d’ocell des del Passeig Marítim de Barcelona!

11: Què són les tècniques analítiques?

10: Anem a tractar les mostres al laboratori!

9: Pesem els filtres al laboratori!

8: Comencem el mostratge a Barcelona i al Montseny!

7: Anem a preparar els filtres!

6: Propietats del material particulat (PM)

5: Quins instruments seleccionem per a la mesura dels aerosols?

4: Disseny de la campanya

3: Disseny de la campanya

2: Quines escales té la contaminació atmosfèrica?

1: Què vol dir contaminació atmosfèrica?

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar