• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici1: Missió arqueològica a l’interior de Tunís ...
Tornar

1: Missió arqueològica a l’interior de Tunísia

11 novembre, 2007
Avui comencem aquest projecte sobre les excavacions arqueològiques realitzades a l’antiga ciutat d’Althiburos, a Tunísia, per descobrir com vivia la gent abans de l’arribada dels romans.

El nostre treball d’excavació arqueològica d’Althiburos  va arrencar el 2006 i s’ha dut a terme per l’Institut Nacional de Patrimoni tunisià, per la Universitat de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri Espanyol d’Ensenyament i Ciències.  Els tres autors-directors de l’esmentat projecte són, respectivament,  Nabil Kallala , director de l’equip tunisià, i Joan Sanmartí Grego junt amb Joan Ramon Torres de l’equip català.

L’objectiu principal és conèixer més a fons l’evolució de les societats autòctones que vivien en aquesta zona abans de l’arribada dels romans. Aquestes societats van donar lloc a la formació dels estats númides sota la influència cartaginesa. Es tracta, doncs, de documentar l’existència en aquest jaciment de vestigis prerromans i començar a obtenir informació sobre les formes d’ocupació del territori durant aquest mateix període.

El projecte té, junt amb això, el clar objectiu de posar en valor el jaciment i de difondre els resultats obtinguts. Aquesta pàgina web n’és un clar exemple. També, sota la supervisió del professor Joan Santacana de la Universitat de Barcelona es volen realitzar moltes altres tasques de divulgació i difusió del patrimoni d’Althiburos instal·lant, per exemple, estacions de visita pels turistes que arribin al propi jaciment.

Qui hi vivia abans dels romans?

És important dir que l’elecció d’Althiburos i la seva regió per a la realització del projecte ve donada pel fet que ja es coneixien  clars indicis de la presència humana  a l’indret abans de l’època romana. La presència d’inscripcions líbiques, púniques, neopúniques i bilingües (en neopúnic i en llatí), així com les representacions del símbol de la deesa Tànit i un  naïskos[1] de tipus punic ubicat al jaciment donen testimoni de l’existència de la ciutat, com a mínim, des del segle II abans de Crist. És a dir, fa uns 2.200 anys.

Per les excavacions efectuades fins ara, doncs,  sabem que la presencia humana a la zona d’Althiburos abasta un llarg període cronològic, arrencant, com a mínim en temps protohistòrics, com hem dit, ara fa uns 2200 anys. El nostre projecte vol investigar aquesta continuïtat al llarg del temps i aprofundir en els nivells més antics per tal de veure, també, quant podem endinsar-nos en el passat d’aquesta antiga ciutat.  Veurem fins on podem recular les dates del seu origen…

Una ciutat ara abandonada

Encara que us pugui sorprendre després de tants anys d’ocupació, la ciutat d’Althiburos es va anar abandonant paulatinament. Actualment les seves runes s’escampen al llarg d’una gran superficie de l’altiplà tunisenc i, majorment, estan sense excarvar.

Amb tot, i per una millor representació de l’assentament i del seu teixit urbà, hem realitzat una nova topografia (plànols, etc.) on s’han superposat tots els elements actualment visibles, les diferents seqüències de planimetries antigues i les observacions a partir de fotografies aèries.

Bé, esperem doncs, que podreu gaudir i treure un bon profit al llarg d’aquests dos mesos en que ens podreu acompanyar en la nostra Missió Arqueològica a l’interior de Tunísia. Esperem la vostra participació!!. Participeu a l’Enigma, proveu l’Experiment i feu-nos Preguntes , que mirarem sempre de respondre.

L’Equip científic


[1] Naïskos –  És tracta de la recreació d’un temple grec (d’ordre clàssic), però en reduïdes dimensions, amb columnes o pilars i frontó.

Naiskos a Althiburos

Vista de la ubicació del naiskos púnic a prop del capitoli d’Althiburos.

Un Naiskos és la recreació d’un temple grec (d’ordre clàssic), però en reduïdes dimensions, amb columnes o pilars i frontó.

Naiskos a Althiburos

Vista del Naiskos púnic que hi ha a tocar del capitoli d’Althiburos.

Un Naiskos és la recreació d’un temple grec (d’ordre clàssic), però en reduïdes dimensions, amb columnes o pilars i frontó.

Plànol del jaciment d'Althiburos

Plànol topogràfic del jaciment i el seu territori, amb les quadrícules de prospecció incloses. Realitzat per Josep Maria Puche, topògraf del projecte i cap de topografia de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.
Fotografia aèria del jaciment d'Althiburos

Fotografia aèria del jaciment on apreciem en vermell remarcats certs elements arquitectònics i/o urbans.

Documents

  • Púnic, Líbic i Llatí

Etiquetes: Althiburos, Arqueologia, Art / Humanitats, Excavació d'Althiburos, Història, Jaciments, Món antic, Númides, Romans

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Xavier

Rafel

Pau

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

17: Comiat: el “futur del passat” en les vostres mans!

16: L’exèrcit romà

15: L’estudi dels materials arqueològics

14: Llegim el passat de Barcelona des de l’aire

13: Presentem la recreació de la ciutat romana

12: La dieta romana

11: Topografia, la ciència geomètrica

10: Quines plantes feien servir els habitants d’Althiburos?

9: Hem trobat un enterrament col.lectiu númida!

8: Hem descobert una inscripció amb el nom de la ciutat!

7: La prospecció intensiva del jaciment

6: Les eines de l’excavador

5: La metodologia de les excavacions

4: La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos

3: Per què ens interessen els númides?

2: Com s’hi arriba a Althiburos?

1: Missió arqueològica a l’interior de Tunísia

Piulades recents

  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
  • 👉Aquí tens disponible el primer recurs que t'ajudarà a explicar quin tipus de notícies falses hi ha a les xarxes.… https://t.co/fHV1bM8AfK
  • 💻📱Vols tractar les #fakenews a l'aula? Aquí tens uns recurs educatius molt útils per veure quin tipus de notícies f… https://t.co/AGwc6UNVOw
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar