• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciLes sorprenents mides i quantitats de la vida micr ...
Tornar

Les sorprenents mides i quantitats de la vida microscòpica marina

4 desembre, 2008
El plàncton està composat per un conjunt d’organismes molt petits. Per fer-nos una idea de la seva mida podem agafar un regle de dibuix. Les divisions més petites són mil·límetres

Si dividim un mil·límetre en mil parts tindrem un micròmetre (1 µm), normalment anomenat micró. Doncs bé, les cèl·lules més petites del plàncton, els anomenats cianobacteris, fan un micró i mig. O sigui, 1,5 mil·lèsimes de mil·límetre. És una mida ben petita. 

La majoria de les cèl·lules del fitoplancton (diatomees, dinoflagelats, etcètera) són més grans i poden arribar fins als 200 microns, que és com dir 2/10 parts d'un mil·límetre. Després ve el zooplancton, que és força més gros. Els copèpodes, per exemple, són uns crustacis força abundants que generalment mesuren entre un i dos mil·límetres, encara que hi ha espècies que superen els 5 mil·límetres. Són molt petits, però ja els podem veure a simple vista, encara que no n'apreciarem gaire els detalls.

I així podem anar pujant en l'escala de la mida fins arribar a l'animal més gran de la Terra, la balena blava (Balaenoptera musculus), amb els seus 33 metres de llargada. Entre un cianobacteri i una balena blava, l'escala de magnitud ha augmentat 10 elevat a 6 vegades!

Milers de milions d'organismes 

Les quantitats en que trobem tots aquests éssers vius també són sorprenents.  Agafem un litre d'aigua de mar. Quants organismes hi viuen a dins? Uns centenars? Uns quants milers?

De fet n'hi ha molts més. Si comencem pels més petits, en un litre d'aigua de mar podem trobar deu mil milions de virus i mil milions de bacteris !  Són quantitats difícils d'imaginar.   Després hi hauria un milió d'algues planctòniques petites (de 2 a 20 microns) i 10.000 algues "grans" (de 20 a 200 microns).  Finalment podríem trobar 1.000 ciliats (de 20 a 200 microns) i 100 crustacis petits (de més de 2 mil·límetres). La taula adjunta expressa aquestes quantitats però no pas per litre d'aigua, sinó per mil·lilitre (la mil·lèsima part d'un litre). 

Una sopa vivent

Al plàncton hi ha aquests i molts altres organismes, ( larves de peixos, meduses, etcètera). Com més petits, més n'abunden.    Tot plegat fa que l'aigua de mar s'assembli força a una sopa, una sopa viva plena d'organismes, encara que no els veiem.

Es clar que l'abundor d'espècies i d'individus varia molt segons diversos factors. La Mediterrània es considera un mar pobre per que allotja força menys quantitat de plàncton que d'altres oceans més productius. Però això és tema per a un proper missatge.

 David Segarra 

Algues planctòniques

Mostra de microalgues del fitoplàncton de finals de primavera en aigües superficials de la Mediterrània. Hi dominen les espècies de diatomees i alguns dinoflagel·lats.

Hom calcula que hi ha menys de 5.000 espècies d'algues planctòniques. És una xifra força minsa, molt lluny del milió llarg d'espècies conegudes d'insectes. Les aigües marines es troben sotmeses a una gran barreja, i això no afavoreix pas la diferenciació genètica.  

Sopa de mar

Aquest gràfic mostra les grans concentracions d'organismes que hi ha dins d'un mil·lilitre d'aigua de mar.  Per tal de saber la quantitat d'organismes que hi ha dins d'un litre d'aigua marina cal que multipliquem aquestes xifres per mil. Si ho fem, veurem com en un litre hi ha deu mil milions de virus i mil milions de bacteris !  Unes dimensions sorprenents, tal i com expliquem al text Les sorprenents mides i quantitats de la vida microscòpica marina

Etiquetes: Biologia, Educació, Mar, Món microscòpic, Món subaquàtic, Vida al mar

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Irene

Verónica

Imma

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Enfrontar-se amb l’estudi del plàncton

Hi ha més plàncton a la costa que mar endins?

Per què el Mediterrani és blau?

Qui es menja a qui a l’oceà?

Un ecosistema productiu i vertical

L’art de no enfonsar-se i de moure’s verticalment

Descobrir el món del plàncton

El plàncton, sempre igual al llarg de l’any?

Les sorprenents mides i quantitats de la vida microscòpica marina

Presentem els nostres protagonistes: els organismes del plàncton

Piulades recents

  • RT @AmgenSpain: ¿Conoces Amgen #TransferCiencia? Un apasionante proyecto educativo realizado en colaboración con @fundaciorecerca que prete…
  • RT @IESCamiloJCela: Charla clase on-line con la investigadora Marta Fierro Fernández, investigadora del @CSIC y del Centro Severo Ochoa @CB…
  • RT @claretbarcelona: L'alumnat de #batxillerat s'endinsa en la recerca en #genètica i #biotecnologia participant d'un taller formatiu a càr…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar