Diari de recerca

1. Mesurem la inclinació de l’eix de la Terra… des del pati de l’escola

21 abril 2016 | Diari de recerca

Els nois i les noies del Institut Estela Ibèrica de Santa Perpètua de Mogoda van  escollir dos dies ben concrets de l’any per mesurar l’ombra d’un objecte de llargada coneguda: el solstici d’estiu, el 21 de juny (l’ombra del dia més curta de l’any) i el 23 de setembre (l’equinocci de tardor, quan el Sol creua la línia de l’eclíptica).
A partir d’aquí, i gràcies a la trigonometria, es pot determinar…..l’angle d’inclinació de l’eix de rotació de la Terra !  Com ? No és difícil…..Veieu el vídeo i ho sabreu.

 
Si la trigonometria serveix per això…també ens servirà per calcular la mida del nucli de la Terra!
Les noies del Institut Sobrequés de Girona han construït un model que reprodueix lo que passa amb les ones sísmiques quan viatgen per la Terra, les quals donen lloc a una zona d’ombra en la que no es detecten.
Si coneixem el radi de la Terra ( 6.370 Km) i l’angle de la zona d’ombra, aplicant la trigonometria, podem deduir el radi del nucli de la Terra (que en realitat és de 1.220 km). Les alumnes ho fan a partir d’un model que reprodueix la refracció de les ones, com veureu en aquest interessant vídeo:

El proper dia veurem la reproducció dels ocells, ara que som primavera i podem fer moltes observacions de la vida salvatge que ens envolta!

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.