• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciLa ciència versus la flota pesquera: el cas dels c ...
Tornar

La ciència versus la flota pesquera: el cas dels coralls

14 setembre, 2010

Les fondàries del Mediterrani són el silenciós escenari d’una carrera contra rellotge entre els científics i la flota pesquera. Mentre els primers treballen per conèixer el paper ecològic i l’estat de conservació dels bancs de corall, els segons segueixen pescant i destruint aquests bancs. Hi seran a temps, els científics, d’investigar tot el que cal per a poder-los protegir?

Els bancs de coralls gairebé han desaparegut de moltes zones del Mediterrani abans de poder-los estudiar. És el mateix que passa amb alguns ecosistemes terrestres, com ara la selva amazònica, que està desapareixent degut a l’explotació de la fusta sense que la ciència hagi arribat a estudiar-la a fons. El principal objectiu d’aquest projecte que avui comencem és aportar una base científica per poder avaluar l’estat actual i el paper ecològic de les comunitats de coralls blancs del Mediterrani.

Fa dècades, a la zona delimitada pel final de la plataforma continental i l’inici del talús, es desenvolupaven extenses comunitats de coralls. Espècies com Madrepora oculata, Dendrophyllia ramea, Lophelia pertusa entre d’altres, formaven densos boscos petrificats en els quals trobaven refugi i aliment una elevada diversitat d’espècies i actuaven com a zones de retenció de partícules.

Els boscos de corall són oasis de vida enmig de l’oceà

Entre les espècies que es trobaven als bancs de corals blancs o freds (denominats així pel color dels seus esquelets o per la temperatura de les aigües on vivien) també hi havia un elevat nombre d’espècies d’interès comercial. Aquest fet el coneixien molt bé els pescadors, que per aquest motiu van centrar una part important de la seva activitat pesquera als bancs de coralls. Però la utilització de determinades arts de pesca, com ara les que es fan servir a la pesca d’arrossegament, que a més d’extreure peixos i crustacis trenca i arrenca els corals, ha portat a la seva destrucció massiva durant les últimes dècades.

Avui dia hi ha establerta una veritable carrera contra rellotge entre l’avanç científic (que treballa a tota velocitat per conèixer la localització, paper ecològic i estat de conservació dels bans de coral) i la flota pesquera, que segueix pescant i destruint aquests bancs. L’aportació dels estudis científics com els que estem realitzant al Cap de Creus i a Menorca són essencials per aportar les evidències objectives que condueixin a la seva conservació.

En aquesta campanya que us oferim podreu seguir les prospeccions dels fons de corals mitjançant vehicles submarins equipats amb càmeres de vídeo. Les imatges obtingudes ens permetran determinar l’extensió, estructura demogràfica i densitat de corals i d’altres organismes. A més, recol·lectem alguns exemplars vius per analitzar-los posteriorment al laboratori i conèixer la seva alimentació i el seu metabolisme. I prenem mostres per estudiar la biologia reproductiva dels corals o la seva composició bioquímica. També recol·lectem mostres del zooplàncton que viu associat als bancs de coralls, donat que aquests bancs són zones d’aglomeració de fases larvàries i d’adults d’espècies que hi troben refugi i aliment.

En els propers missatges us ho anirem explicant i documentant amb imatges.

Josep Maria Gili

Explorant la Biodiversitat del Mediterrani

La zona del Cap de Creus encara amaga espais i racons inòspits, alguns dels quals no s’havien estudiat fins ara. El nostre submarí JAGO, però, ens permet descobrir-los. Una de les troballes més insòlites va ser la descoberta d’abundants colònies del corall blanc Madrepora oculata, a uns 300 m de profunditat. Es tracta d’una de les comunitats de corall vives més importants trobades fins ara a la Mediterrània.

Detall de Madrepora oculata

Aquesta mena de ditets són la part viva del corall. En aquest cas són la part externa (tentacles) dels pòlips que configuren el corall blanc Madrepora oculata.

 

Dendrophyllia cornigera

Fa dècades, al Mediterrani s’hi desenvolupaven extenses comunitats de coralls. Espècies com Madrepora oculata, Dendrophyllia cornigera (FOTO), o Lophelia pertusa entre d’altres, formaven densos boscos petrificats en els quals trobaven refugi i aliment una elevada diversitat d’espècies i actuaven com a zones de retenció de partícules.

Comunitat de Madrepora oculata

En aquesta foto, feta al Canyó del Cap de Creus a 250 metres de profundiat, podeu observar denses colònies del corall blanc Madrepora oculata.

Lophelia pertusa

Pòlips del corall blanc Lophelia pertusa.

Etiquetes: Animals, Biologia, Botànica, Cap de Creus, Catalunya, Espais naturals, Explorant la biodiversitat del mediterrani, Illes Balears, Mar, Mediambient, Món subaquàtic, Robòtica, Tecnologia

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Maria Gili

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Ens acomiadem…

La passió per descobrir

Idealitzem el que ens fa diferents?

Es poden recuperar els bancs de corall?

Una grata sorpresa al canal de Menorca

La troballa dels bancs de corall negre a Menorca

El Cap de Creus, un ‘hotspot’ de biodiversitat

Enveja sana

Coralls, gorgònies, esponges: trobem un autèntic oasis de vida a Menorca

El submarí oceanogràfic és la part més atractiva… i delicada

Iniciem un nou objectiu: el canal de Menorca

Zones que han sobreviscut a l’explotació humana

Com són els coralls profunds del Mediterrani?

Investigar per protegir

La ciència versus la flota pesquera: el cas dels coralls

Piulades recents

  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
  • 📣Docent! Vols saber com preparar una xerrada (o una classe) virtual per comunicar, divulgar o ensenyar #ciència? In… https://t.co/jRDVlMKcRy
  • 👏El @termcat , amb la col·laboració de l'@ICOcells i del @ZooBarcelonaa, ha creat la infografia interactiva🐦 "Oce… https://t.co/Yj2Gu63qhb
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar