• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciEls refrescs, una invitació a la moderació
Tornar

Els refrescs, una invitació a la moderació

7 maig, 2010

Un excés de refresc i de sucs de fruites pot conduir al sobrepès i, fins i tot, a l’obesitat. Aquestes begudes duen força sucre de fàcil absorció, que es pot convertir en greix.

Els resultats extrets de l’estudi sobre hàbits alimentaris mostren que un 65% dels alumnes enquestats fan un consum moderat de begudes refrescants i de sucs de fruita comercials donat que prenen com a màxim dues llaunes a la setmana (una quantitat igual o menor a 330 ml.). Un 18% beuen de dues a cinc llaunes setmanals. I el 17% restant, que són molts, en consumeix més de cinc, cosa que equival a 1.650 ml. de refresc setmanals, és a dir, diàriament.

Les begudes de preferència són les de cola i taronjades i llimonades, tant amb gas com sense, mentre que els sucs més comuns són els de pinya, préssec i taronja.

Sucre a dojo

Les begudes refrescants es caracteritzen pel seu alt contingut en sucres senzills de fàcil absorció. Una llauna de refresc de 330 ml. equival a 33 g. de sucre (el que correspondria a quatre sobrets dels que ens posen al bar amb el cafè). Per tant, si bevem una ampolla de dos litres de refresc a la setmana, estarem consumint 200 g. de sucre, aproximadament el que cabria en un got.

Els sucs, tenen una mica menys de sucre que els refrescs, tot i això, en continuen sent una bona font. La diferència que hi ha entre un suc i un nèctar de fruita és la quantitat de sucre. Els nèctars porten sucre afegit, per tant tenen més calories. Els sucs contenen aproximadament 18 g. de sucre en un bric individual o en un got de 200 ml. En canvi, els nèctars contenen uns 20 g. de sucre en 200 ml. de líquid.

El camí al sobrepès

Un excés de refrescs i de sucs de fruites pot conduir al sobrepès i, fins i tot, a l’obesitat. Els consums excessius de sucres en són els responsables, ja que un cop a la sang s’utilitzen per donar energia. Però si el cos no necessita aquesta energia, el sucre s’emmagatzema per poder utilitzar-se després. El problema és que quan aquests magatzems estan plens i encara tenim sucre a la sang, el sucre que sobra es transforma en greix!

A més, un excés de sucre a la sang provoca resistència a la insulina. Amb el temps aquesta resistència pot provocar diabetis. La diabetis és un dèficit de l’acció o segregació de la insulina, aquesta hormona és l’encarregada d’emmagatzemar el sucre. 

Però a part de sucres, molts refrescs, sobretot els de cola, porten cafeïna, un estimulant que es troba al cafè, te, begudes energètiques o estimulants, que a part de la cafeïna en poden portar altres com el guaranà, taurina… Sinó estàs acostumat a aquestes substàncies no es recomana prendre-les en gaire quantitat i sobretot a la tarda/nit, perquè no et deixa dormir!

En resum, és aconsellable consumir les begudes refrescants sempre amb moderació i restringir-les al cap de setmana o en ocasions especials. En el cas dels sucs de fruita el més indicat és beure sucs naturals.

Fins al proper missatge!

Fundació Alícia

Documents

  • Fem un suc cronòmetre en mà

Etiquetes: Aliments / Nutrició, Poca verdura i massa refrescs?

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Elena

Blanca

Marc

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Treballar l’alimentació a classe té premi!

Unes propostes molt didàctiques

Propostes de les escoles per a millorar l’alimentació

Com mengen els joves que viuen sols?

Menjar, ús o abús?

Les conseqüències d’una dieta inadequada

La pastisseria, el camí al sobrepès

Els llegums, un aliment complet

El peix, un tresor a l’abast

Els refrescs, una invitació a la moderació

La verdura: l’assignatura pendent

Com menjar fruita?

Les innumerables virtuts de la fruita

Com esmorzar saludablement

L’esmorzar: llet, fruita i cereals?

Reflexions urgents d’un antropòleg sobre l’alimentació

Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

Estudiem l’alimentació dels escolars catalans

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar