• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciEls llegums, un aliment complet
Tornar

Els llegums, un aliment complet

13 maig, 2010

El consum de llegums és molt beneficiós per a la salut gràcies a la seva composició nutricional. Els nutricionistes recomanen prendre’n dos o més plats per setmana i fer-ho principalment a l’hora de dinar.

Els escolars catalans no van gens mal encaminats quant a consum de llegums. En l’estudi Els hàbits alimentaris dels escolars catalans, més del 70% dels enquestats afirmen menjar com a mínim un plat de llegums a la setmana i d’aquests un 36% en consumeixen dos o més plats setmanals. Els llegums més consumits pels escolars són, amb diferència, les llenties i els cigrons.

Els llegums (de llatí legumen) són un fruit de les plantes de la família denominada lleguminoses. Normalment el fruit és una baina allargada que s’obre i a dins hi trobem les llavors, que són el que ens mengem. Els exemples més coneguts són les llenties, els cigrons, la mongeta blanca o fesol i la fava. Però també pertanyen al grup dels llegums la soja i el cacauet.  

Un aliment complet

Són molt beneficioses per a la nostra salut, gràcies a la seva composició nutricional. Els llegums són rics en midó (hidrats de carboni), proteïnes d’origen vegetal, en minerals com el magnesi, ferro, calci i potassi, i vitamines del grup B. I, per tant, es podrien considerar uns aliments súper complets que bé podrien ser la base de la nostra alimentació.

Rics en ferro

Un altre tret destacable és l’enorme quantitat de ferro que aporten, però és un tipus de ferro diferent al que porta la carn o el peix, ja que el ferro de la carn és hemo i és més fàcil d’absorbir. En canvi, el ferro dels llegums és no hemo, i costa més d’assimilar.

La vitamina C ajuda absorbir millor el ferro. Per aquesta raó és recomana que quan es menja un plat de llegums es prengui de postres o d’acompanyament un aliment amb vitamina C, com ara una amanida de pebrot vermell, un suc de taronja, una macedònia de maduixes o bé fruits del bosc.

Si cliques aquí veuràs una taula amb els aliments més rics en vitamina C. Així ja sabràs amb què pots combinar els llegums!

Les flatulències i els pets!

Els llegum també contenen fibra en forma de cel·lulosa i de pectines. La fibra és la causa de les flatulències i dels pets, ja que dins els intestins es fermenta i produeix gasos, i si s’escapen ja saps que són! En resum, el llegum contribueix de manera positiva aconseguir un equilibri nutricional òptim.

Per tots els beneficis que comporten, les recomanacions nutricionals estableixen dues racions de llegums a la setmana. Per altra banda, el més indicat és menjar-les a l’hora de dinar, ja que la seva digestió és lenta.

Maneres per augmentar el consum de llegums:

  1. Tenir-ne sempre a casa. Es conserven molt bé, ja siguin envasades i cuites o seques.
  2. Comprar diferents tipus i provar quina ens agrada més.
  3. Sabies que la presentació és molt important? Pensa que si visualment no t’agrada, no t’ho menjaràs!
  4. Quan tinguis temps, prepara’n amb suc i congela-les. D’aquesta manera, sempre en tindràs!
  5. Una altra manera de menjar llegums a l’estiu és en una amanida, fredes, acompanyades de tomàquet…
  6. També es poden triturar i fer-n’he sopes o cremes.

Perquè no hi hagi excusa possible a l’hora de menjar llegums, et proposem una recepta ben peculiar i original: sopa de mongetes amb verdures. Que aprofiti i fins al proper missatge!

Fundació Alícia

Etiquetes: Aliments / Nutrició, Poca verdura i massa refrescs?

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Núria

Blanca

Marc

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Treballar l’alimentació a classe té premi!

Unes propostes molt didàctiques

Propostes de les escoles per a millorar l’alimentació

Com mengen els joves que viuen sols?

Menjar, ús o abús?

Les conseqüències d’una dieta inadequada

La pastisseria, el camí al sobrepès

Els llegums, un aliment complet

El peix, un tresor a l’abast

Els refrescs, una invitació a la moderació

La verdura: l’assignatura pendent

Com menjar fruita?

Les innumerables virtuts de la fruita

Com esmorzar saludablement

L’esmorzar: llet, fruita i cereals?

Reflexions urgents d’un antropòleg sobre l’alimentació

Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

Estudiem l’alimentació dels escolars catalans

Piulades recents

  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
  • 📣Docent! Vols saber com preparar una xerrada (o una classe) virtual per comunicar, divulgar o ensenyar #ciència? In… https://t.co/jRDVlMKcRy
  • 👏El @termcat , amb la col·laboració de l'@ICOcells i del @ZooBarcelonaa, ha creat la infografia interactiva🐦 "Oce… https://t.co/Yj2Gu63qhb
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar