• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciEls escolars catalans mengen poca verdura, fruita ...
Tornar

Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

20 abril, 2010

El consum mitjà de fruita i verdura és inferior a dos racions al dia. De fet, només un 5% dels alumnes arriben a consumir les cinc racions al dia recomanades.

Aquestes dades pertanyen a l’Estudi dels hàbits alimentaris dels escolars catalans, realitzat de febrer a març de 2010 per Talència, mitjançant el portal Recerca en Acció, i per la Fundació Alícia. Accediu des d’aquí a l’estudi i podreu gaudir d’una anàlisi més aprofundida d’aquestes dades. 

Aquest treball mostra diverses dades, algunes de ben positives. El 80% dels joves arriba a l’escola havent esmorzat alguna cosa a casa a l’hora que el consum de begudes refrescants i de productes de pastisseria i brioxeria no és massa elevat. A més, el consum mig de llegums és prou raonable i arriba en quasi el 40% dels casos a les dues o més racions setmanals. Quant al consum de peix, però, un 23% no en menja mai, tot i que més del 40% dels estudiants en prenen com a mínim dos cops a la setmana.

Un consum de fruita i de verdura massa baix

L’estudi s’ha realitzat amb les dades de 1.375 alumnes de 10 a 18 anys de 30 escoles d’arreu de Catalunya i el País Valencià. El text qualifica de “preocupant” que únicament l’1% dels joves enquestats assoleixi les recomanacions de consum de verdura (dos racions al dia). Quant al consum de fruita, tan sols el 7% dels enquestats arriben a prendre les dos o tres peces de fruita al dia recomanades.

Quasi aprovat en llegums…

Els valors obtinguts pel consum de llegums són més esperançadors: un 36% dels participants segueix les recomanacions oficials (dos o més racions a la setmana) i un altre quasi 40% en menja com a mínim una. És notable, per negatiu, que un 25% dels joves no en menja mai. L’estudi recomana aprofundir els coneixements del joves sobre aquests aliments, ja que molts del joves no saben distingir entre llegums i verdures.

… i suspens en peix

El resultats extrets quant el consum de peix són més baixos del que es desitjaria. Tot i que hi ha un 20% d’estudiants que no en menja ni un sol cop a la setmana, més del 40% en menja dos o més racions setmanals, i aquesta dada és positiva. Pel que fa al peix blau en concret, el 50% dels enquestats en prenen com a mínim un cop a la setmana.

Els refrescs i la pastisseria, amb moderació!

Com a dada positiva, apareixen els valors obtinguts quant al consum de begudes refrescants. Més del 65% dels enquestats beuen moderadament refrescs durant la setmana (menys de 660 ml. a la setmana, el corresponent a dos llaunes o uns tres vasos).

El resultats quant al consum de pastisseria, brioixeria i snacks dolços, també es qualifiquen de bons, ja que el 57% en fa un consum moderat segons les dades obtingudes, sense diferències destacables per sexes o edat. No obstant això, com a contrapunt negatiu, s’ha detectat que aproximadament un 15% en pren diàriament.

Esmorzant a casa abans d’anar a l’escola

Els experts assenyalen que esmorzar a casa ajuda al rendiment físic i intel·lectual i millora la concentració a classe. Un dels aspectes més favorables de l’estudi és que reflecteix que gairebé el 80% dels nois i noies acudeixen al col·legi havent esmorzat alguna cosa a casa. El grup d’alumnes de 10 anys són el que realitzen més esmorzars a casa i, a mesura que augmenten d’edat, en disminueix la freqüència.

En els propers dies entrarem més a fons a analitzar els resultats obtinguts. A més, els mateixos nens i joves ens faran arribar les seves propostes de millora al llarg de les setmanes properes.

Fins al proper missatge!

Recerca en Acció i Fundació Alícia

Documents

  • Informe Hàbits Alimentaris

Etiquetes: Aliments / Nutrició, Poca verdura i massa refrescs?

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Blanca

Núria

Marc

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Treballar l’alimentació a classe té premi!

Unes propostes molt didàctiques

Propostes de les escoles per a millorar l’alimentació

Com mengen els joves que viuen sols?

Menjar, ús o abús?

Les conseqüències d’una dieta inadequada

La pastisseria, el camí al sobrepès

Els llegums, un aliment complet

El peix, un tresor a l’abast

Els refrescs, una invitació a la moderació

La verdura: l’assignatura pendent

Com menjar fruita?

Les innumerables virtuts de la fruita

Com esmorzar saludablement

L’esmorzar: llet, fruita i cereals?

Reflexions urgents d’un antropòleg sobre l’alimentació

Els escolars catalans mengen poca verdura, fruita i peix

Estudiem l’alimentació dels escolars catalans

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar