• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciDarwin desembarca a les Illes Galápagos
Tornar

Darwin desembarca a les Illes Galápagos

7 gener, 2010
L’any 1535 un vaixell fondejà accidentalment a unes illes infernals encara no cartografiades. Els seus habitants eren molt estranys: llangardaixos i tortugues gegants. Els mariners cercaven aigua dolça però van tenir que acabar menjant cactus davant la impossibilitat de trobar-ne. Havien descobert les Illes Galápagos.

El dia 17 de setembre de 1835 Charles Robert Darwin va desembarcar a les Galápagos, concretament a la illa de San Cristóbal. Avui, molts anys després, sempre que arribo a l’arxipèlag situat a uns 1000 quilòmetres a l’Oest d’Equador, en el bell mig de l’Oceà Pacífic, una manera de retre el meu homenatge particular a tan eminent naturalista és desembarcar a la primera illa que acollí a Darwin. La forma de transport és absolutament diferent. Darwin divisà els relleus de les Galápagos des del vaixell on anava embarcat (el HMS Beagle) com a acompanyant del capità Robert FitzRoy i com a naturalista accidental (cal recordar que Darwin era teòleg i, tot just, un aprenent de geologia, botànica i zoologia). En canvi, nosaltres, els científics actuals, rebem la primera visió de les Galápagos des de l’aire. És a dir, ens desplacem en avió des de de Quito (la capital d’Ecuador) fins a les illes que també molts antic mariners anomenaven “Las Encantadas”. I és que les illes Galápagos foren amagatall de pirates i corsaris després de ser descobertes accidentalment pels espanyols.

Pirates, corsaris, baleners i colons

En una travessa marítima que l’havia de dur fins a l’actual Perú, el vaixell on viatjava Fray Tomás de Berlanga, el bisbe de Panamà, va perdre el rumb i, l’any 1535, fondeja a unes illes infernals encara no cartografiades. Els seus habitants eren molt estranys: llangardaixos i tortugues gegants. Els mariners cercaven aigua dolça però van tenir que acabar menjant cactus davant la impossibilitat de trobar-ne. Havien descobert les Illes Galápagos: les Illes de les Tortugues. Efectivament, la paraula castellana galápago significa tortuga però també és el nom d’un tipus de sella de muntar –típicament espanyola– que coincideix amb la forma de la closca d’algunes tortugues gegants de Galápagos. Després arribaren els pirates i corsaris (encara molts cercadors de tresors continuen buscant a les Galápagos presumptes cofres enterrats), però també els baleners.

Aviat començà el desequilibri ecològic

Les Galápagos no eren bones proveïdores d’aigua però sí de carn: les lentes tortugues eren presa fàcil, i la seva gran capacitat de supervivència (poden resistir molt mesos sense beure aigua) permetia tenir animals vius a bord dels vaixells… carn fresca, en definitiva. Aquí començà el desequilibri ecològic de les Galápagos. Un desequilibri que, junt amb la introducció antròpica de moltes espècies domèstiques i no domèstiques (cabres, porcs, gossos, gats, rates, formigues, vespes, mores, guayabas, cafè, etc.), ha fet que algunes espècies autòctones hagin desaparegut, i d’altres, fins fa molt poc, estiguessin en perill d’extinció. I és que en els temps de Darwin, alhora que baleners, a les illes també hi vivien colons –agricultors, ramaders i, sobretot, pescadors– provinents de Sudamèrica.

Al proper missatge descobrirem la decepció de Darwin

Jordi Serrallonga

Etiquetes: Animals, Biologia, Botànica, De la Terra del Foc a les Galápagos, Espais naturals, Galápagos, Mediambient, S.XIX

Comparteix!
Tweet

Cap resposta a “Darwin desembarca a les Illes Galápagos”

  1. Respondre
    noelia
    dijous, 25 novembre 2010 at 17:42

    Sólo quiero decir que esta página es genial, o mejor dicho, increíble.

  2. Respondre
    Aggay
    divendres, 13 juliol 2012 at 14:27

    Això és una maratón de submarinisme, que xulo !!!! és la manera de no passar calor ? Quan deveu caminar fins i tot deveu sentir el pes de la gravetat jejej!
    Miriam, per corrents i tot, impressionant !! No controles gaire dius.. mare meva, una crack !!

  3. Respondre
    Ratin
    divendres, 13 juliol 2012 at 14:30

    quina caseta més xulaaaa. Caram, quanta estona sota l’aigua, a veure si tornareu amb branquies, que vulguis que no és origina. Quines fotos mes xules. Ha de ser maquisim tot allò, això si, els taurons. no ho sé, millor en cinema

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Myrian

Francesc

Débora

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Biston betularia , un exemple d’evolució ‘en directe’

El punt i final de l’excavació

La maledicció de l’arqueologia

Serà el que vam dir?

Quin temps fa?

Per a excavar, el millor, un pinzell

Què hi ha avui per dinar? Menú científic o menú yámana?

Obrint un sac de sorpreses: Els pinsans de Darwin

Un crit d’eureka a Galápagos: llegenda i realitat

Intel·ligència animal: no estem sols al planeta

Geologia de les Galápagos: una història paral·lela als orígens de la Humanitat

La història d’uns ocells que Darwin va ficar dins del mateix sac

Com arribar a una illa i no morir en el intent

Us imagineu Darwin cavalcant una tortuga gegant?

Uns animals antediluvians: les iguanes marines

La decepció de Darwin

Darwin desembarca a les Illes Galápagos

El caga tió més austral del món!

Com era la vida familiar dels yàmana?

Massa vent i la moral per terra

Un campament al bell mig de no-res

Per què hem d’anar fins a Terra del Foc per a fer Arqueologia de la gent caçadora-recol·lectora?

Què és (i què no és) l’arqueologia

“Jo mai no havia vist éssers més miserables”

Indígenes segrestats per a establir la “civilització”

Comencem l’aventura a Terra del Foc

Piulades recents

  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
  • ❄️🐤Quan arriba el fred, les menjadores poden atreure moltes espècies d’ocells afamats. 📹Aquest vídeo ens dona infor… https://t.co/uJdqUdFa8x
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar