Diari de recerca

5: Goril·les petits i grans

08 setembre 2014 | Diari de recerca

Aquests darrers dies he estat visitant un dels grups on hi ha una cria petita, Masunzu, que va néixer enguany per Sant Jordi.

 
Aquest goril·la és totalment dependent de les seva mare, i encara trigarà uns mesos a separar-se i començar a descobrir el seu entorn per ella sola. Quan tingui un any encara seguirà aferrada a la mare gran part del temps, i al voltant dels tres anys i mig deixarà de mamar i ja només s’alimentarà de menjar sòlid.
Com en els humans, els goril·les tenen poques cries al llarg de la seva vida, unes 5 de mitjana, però no totes elles sobreviuen, ja que un 30% no supera els 3,5 anys.
Més enllà de la fase infantil, al llarg de la seva vida els goril·les passen per altres etapes: dels tres i mig als 6 són juvenils, de 6 a 8 ja es consideren subadults, i a partir dels 8 ja són adults. Pel que fa als mascles, els adults joves de 8 a 12 anys s’anomenen blackbacks o “esquena negra”, i a partir dels 12 anys silverbacks o “esquena platejada”, ja que passen a tenir aquest característic patró corporal. Aquests poden pesar més de 180 kg, el doble del que pesa una femella adulta.
Els goril·les viuen en grups formats per un mascle d’esquena platejada dominant, i normalment diverses femelles, juvenils i cries. Tot i això, és molt curiós veure com els grups de goril·les que estudiem presenten composicions molt diverses. Alguns grups són petits i tenen poques femelles adultes, i d’altres són molt grans i tenen ben representades totes les etapes vitals. A diferència del que passa amb els goril·les occidentals, els goril·les de muntanya poden formar grups amb més d’un mascle d’esquena platejada, fins i tot i hi ha grups on n’hi ha 6! Això si, només un d’ells és el dominant i el que s’aparella majoritàriament amb les femelles.
04.2 femella mascle i infant_petit
Mascle d’esquena platejada dominant, Isabukuru, amb femella adulta i infant.
 
Jordi Galbany
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.