Diari de recerca

3: La població d'estudi

02 setembre 2014 | Diari de recerca

Dels 480 goril·les de muntanya que queden a les muntanyes Virunga, n’hi ha una bona part que se segueixen diàriament.

 
De fet, aquesta és la població de primats que té la major proporció d’individus habituats a la presencia humana. Actualment hi ha 7 grups dedicats exclusivament al turisme, gestionats pel Rwanda Development Board, i una desena que se segueixen per fer recerca, per la Fundació Dian Fossey. En ambdós casos la conservació dels goril·les és el principal objectiu.
evolucio_nombre_grups
Evolució del nombre de grups seguits per la Fundació Dian Fossey al llarg dels darrers anys (Article de Caillaud i col·laboradors, a l’American Journal of Primatology).
El nombre i la composició del grups de goril·les ha estat molt dinàmica al llarg del temps. A l’època de la Dian Fossey, per exemple, els grups eren petits, i tenien pocs individus. Cap a l’any 2000 hi havia només 3 grans grups a la població d’estudi, i a partir del 2007 es van succeir una sèrie d’escissions que van resultar en una desena de grups molt diversos. Avui dia, doncs, s’estan estudiant grups que tenen entre 2 i 35 individus.
No obstant això, el nombre de grups que es poden seguir és molt variable. Per exemple, des de la fi d’abril del 2014 no es troba un dels grups de recerca, Kuryama, que s’ha “perdut” segurament endinsant-se a la República Democràtica del Congo. Un altre cas és el de Gushimira, que acostuma a trobar-se en poques ocasions ja que es tracta d’un grup petit en fase de creixement i amb molta mobilitat. De fet, sembla ben bé que el mascle dominant d’aquest grup segueixi l’estratègia d’interaccionar amb grups veïns per tal d’obtenir femelles, i posteriorment desaparèixer durant diverses setmanes. Tot i això, a l’actualitat hi ha 8 grups de goril·les dedicats a la recerca que es segueixen diàriament, comptant amb un centenar d’individus.
Figure 2
Ubicació aproximada de tots els grups de goril·les de les Virunga (Article de Robbins i col·laboradors, al Plos One).
 
Jordi Galbany
 

2 Comentaris

  1. Sílvia

    Hola, tinc un dubte:
    Dius que hi ha 7 grups dedicats exclusivament al turisme.
    Dit així, sembla explotar-los…
    Com pot conviure turisme i conservacionisme en un entorn tan fràgil i amb unes criatures tan vulnerables?

    Respon
    • Montse Miras

      Hola Sílvia,
      Si bé és cert que hi ha molt debat sobre la conservació dels primats en base a l’ecoturisme, en el cas dels goril•les de muntanya sembla que no queda una altra solució.
      Realment els goril•les estan sotmesos a una veritable explotació turística, però que és bàsica per a la seva conservació. Sense turistes, avui dia no quedaria l’hàbitat on viuen els goril•les perquè tot hauria estat ocupat per conreus. De fet, l’hàbitat disponible és molt residual, i per això hi ha tan pocs exemplars.
      Per tal de minimitzar els efectes del turisme sobre els goril•les, el govern només accepta grups reduïts de visitants, de fins a 8 persones, i una única visita al dia a cada grup. M’agradaria que, addicionalment, la gent hagués de portar mascareta… però això encara no està contemplat.
      Jordi Galbany

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.