Diari de recerca

23: Futur

20 novembre 2014 | Diari de recerca

Ja fa molts temps, des de 1967, que Dian Fossey va establir el centre de recerca de Karisoke. Ella va ser pionera en l’estudi de goril·les de muntanya a Rwanda, i posteriorment es va veure forçada a vetllar per la seva conservació. De fet, no va tenir més remei perquè “s’estava quedant sense goril·les”!

 
La creació de la “Digit Fund” el 1978, que posteriorment va passar a ser la “The Dian Fossey Gorilla Fund International”, va ser la clau per assegurar el futur d’aquesta espècie i poder garantir que el Parc Nacional dels Volcans fos una veritable zona protegida.
Molts anys després, l’esperit de la Dian es manté ben viu diàriament. La Fundació segueix organitzant patrulles anticacera per destruir els llaços posats pels caçadors, i se segueix un gran nombre de goril·les per tal d’obtenir informació de la conducta, de gran valor científic. Un esforç econòmic i de moltes persones que només tenen com a objectiu permetre la supervivència d’un dels primats més amenaçats del món.
23_1_interior
Grup de goril·les de muntanya descansant.
Si bé el nombre de treballadors actuals a la fundació s’ha multiplicat, el número de grups seguits també és superior, i alguns d’ells es mouen per zones molt remotes i de difícil accés, plenes de rius i barrancs, i ubicades en àrees molt elevades del Parc.
La lluita contra les amenaces que actuen sobre els goril·les de muntanya ha fet possible la seva conservació, i fins i tot ha permès que sigui l’única població de primat hominoideu que es troba en creixement. Aquest creixement, però, no podrà ser il·limitat donat que les zones protegides a les muntanyes Virunga són molt reduïdes, i no existeix gaire més hàbitat disponible per a aquests goril·les.
23_2_interior
Un jove goril·la transporta el seu nebot.
Per saber com segueix l’estat general de la població dels goril·les de muntanya, el proper 2015 s’ha de realitzar un nou cens de població als tres parcs nacionals de les muntanyes Virunga (Volcans, Virunga i Mgahinga), un gran esforç de coordinació a nivell internacional, que implica un gran nombre d’entitats, i molta gent sobre el terreny per tal de rastrejar. L’“International Gorilla Conservation Programme” es l’entitat encarregada de la seva organització i coordinació, i ja s’ha posat mans a la feina.
23_3_interior
Femella.
Mentrestant, els investigadors involucrats en la recerca sobre els goril·les de muntanya seguim fent la nostra feina diària. Pel que a mi em toca, un any després d’haver començat a estudiar els goril·les, segueixo pujant a la muntanya i faig fotos de tots els individus de tots els grups, per poder mesurar-los i establir la corba de creixement de la població i les taxes de creixement dels goril·les joves. Espero poder tenir resultats ben aviat!
 
Jordi Galbany
 

4 Comentaris

  1. Arnau

    Què va ser el que us va impulsar a realitzar aquest projecte?
    D’on obteniu els diners de les subvencions?

    Respon
    • jordi

      La nostra recerca en particular va ser motivada per poder tenir un millor coneixement de quins són els factors que determinen el creixement i desenvolupament dels goril·les joves, i com els goril·les que tenen problemes de desenvolupament poden tenir dificultats en tenir una vida normal a llarg termini. Aquest tipus d’investigació es financien amb diners de l’agència de recerca pública dels USA (National Science Foundation), així com diners obtinguts de diverses entitats que financien recerca (Leakey Foundation, Wenner Gren o National Geographic)

  2. Dalila

    Hola em dic Dalila de l’Institut Celestí Bellera i m’agradaria saber dues coses:
    – Com segueix l’estat general de la població dels goril·les de muntanya segons el cens de població que es va fer al 2015.
    – Les entitats que col·laboren són voluntàries o els hi paguen?

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.