• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici14: Com dibuixar el material arqueològic
Tornar

14: Com dibuixar el material arqueològic

8 gener, 2014
Dibuixar el material que trobem (ceràmica, trossos de vidre, metalls…) ens ajuda a reconstruir la peça i identificar-la. La primera part del dibuix la fem com sempre, a mà, amb paper, llapis, tinta, compàs… Però a partir d’aquí entra en escena la digitalització.

 

Una de les tasques que realitzem a l’arqueologia és el dibuix del material, que ens ajuda a la reconstrucció de la peça i/o a identificar-ne la seva forma i tipologia, i en conseqüència establir-ne el marc cronològic amb precisió.

És un treball d’estudi dels fragments de vidres, metalls, etc.. fruit de les excavacions, però en gran mesura es realitza sobre els materials ceràmics. Aquesta tasca ha variat al llarg del temps, i ha evolucionat amb l’aparició de noves tecnologies que ens permeten agilitar i millorar-ne els resultats. Així com fa uns anys es feia tot el procés a mà, emprant les típiques eines de dibuix tècnic (paper, llapis, tinta, compàs, peu de rei, etc.), ara la primera part del procés cal seguir realitzant-la a mà, però a partir d’aquí entra en escena la digitalització.

Un cop recuperem el material trobat, se’l classifica i se’n fa un inventari, cosa que tractarem en un altre apartat. Seguidament, se’n separen aquelles peces que poden ser excepcionals i destinades a l’estudi ja sigui per la seva decoració, perquè són poc habituals, o simplement perquè les hem trobat senceres o n’hem pogut remuntar tots els fragments.

En primer lloc, és molt important a l’inici del procés de dibuix orientar bé la peça o fragment. Què entenem per orientar els fragments? Això correspon a la inclinació exacta d’una peça respecte a un pla horitzontal de recolzament, no té la mateixa inclinació un plat pla, que un got. Les peces les orientem principalment a partir de les vores i les bases, les superfícies de les quals han de tocar en la seva totalitat aquest pla horitzontal.

De vegades una peça posseeix característiques que la fan interessant i no en disposem de cap fragment de la vora o la base. En els casos de les ceràmiques a torn ens podem guiar per les marques de torn (cercles concèntrics) reflectides a l’interior de la peça i en les peces realitzades a mà ens podem guiar per les decoracions. Finalment, en peces que pertanyen a tipologies formals ben conegudes és possible orientar els fragments sense comptar amb la vora o la base.

Un cop tenim orientada la peça, en resseguim el contorn de la vora o la base per tal d’esbrinar-ne el seu diàmetre, el qual ens permetrà més endavant obtenir una imatge global de la peça.

En segon lloc, cal reflectir en el paper el seu perfil, utilitzant el perfilador de contorns, una eina que sembla una mena de pinta. Cal reflectir en el paper el perfil intern i extern dels fragments, i el seu gruix l’obtenim amb l’ajuda d’un peu de rei.

Un cop obtingudes aquestes dades, digitalitzem aquest dibuix i procedim a desdoblar la peça, traçant una bisectriu (línia recta que correspon al vèrtex de la peça i que la divideix en dos). Com a resultat obtenim la secció de la peça a una banda i l’alçat (aspecte extern), a l’altra.

L’aparició de noves tecnologies, no només faciliten la tasca del dibuix sinó que han permès afegir noves visions de les peces com poden ser les reconstruccions en 3D, i afegir fotografies sobre l’aspecte extern de les mateixes, la qual cosa ajuda a tenir una idea el més real possible.

Aquesta tasca ens permet fer tipologies, agrupar-les en grups semblants que ens ajuden a esbrinar-ne la cronologia, procedència, utilitat etc.

 

Etiquetes: Arqueologia, Els secrets de Barcino

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Vanessa Triay Olives

Jordi Ramos Ruiz

Carme Miró i Alaix

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

26: Avui hem tingut visita!

25: Estucs i pintures

24: Avenç sobre el coneixement de l’indret excavat

23: Què hi ha sota aquest segle III dC?

22: Buscadors d’or? No, de llavors, pol•len i espines!

21: La paleobotànica a Sotstinent Navarro

20: Be pol•len my friend

19: Trepitjant els carolingis

18: Barcino, comencem una nova fase d’excavació

17: L’aigua, element imprescindible a una ciutat romana. Conducció i evacuació

16: El fossat de la muralla romana

15: La digitalització del dibuix arqueològic

14: Com dibuixar el material arqueològic

13: Com ho fem per datar el temps?

12: L’arqueozoologia

11: Restes medievals

10: El diari d’excavació: el llibre sagrat de l’arqueòleg

9: Certa flaire pudent… i Bon Nadal!

8: El dibuix arqueològic

7: Què en fem de tanta terra?

6: Una troballa singular: Pistillvm o mà de morter d’època romana

5: L’arqueologia idíl·lica

4: El desmuntatge d’estructures arqueològiques

3: L’estratigrafia, la quarta dimensió d’una excavació

2: Les muralles de Barcino

1: Arqueòlegs al bell mig de Barcelona

7: Què en fem de tanta terra?

Piulades recents

  • 📣Tret de sortida virtual de la fira científica i tecnològica Robotseny 2021 centrada en la problemàtica de les aus… https://t.co/QEtY8vpYP8
  • 🔝Prop de 500 de 3r i 4t de #primària de Palafrugell segueixen aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escol… https://t.co/iDHriByeOY
  • 👉I el tutorial del joc "Check or Cheat" (Comprova o enganya) per ajudar els estudiants de #secundària a millorar de… https://t.co/HcGl5j29UY
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar