Diari de recerca

11: El centre de recerca Karisoke

30 setembre 2014 | Diari de recerca

El centre de recerca Karisoke és la seu principal de la “Dian Fossey Gorilla Fund International”, a Ruanda. Karisoke va ser originalment fundat per la Dian Fossey el 1967, i estava establert dins el Parc Nacional dels Volcans.

Aquest va ser destruït nombroses vegades, i va ser abandonat definitivament després del genocidi de Rwanda a la dècada dels 90, i reubicat a la ciutat de Musanze. De l’antic Karisoke encara queden algunes restes d’una de les cabanes dels rastrejadors, i poca cosa més. Aquestes restes es poden visitar, juntament amb l’antic cementiri de goril•les i la tomba de la pròpia Dian.
11_3 antic Karisoke
Restes d’una cabana de l’antic centre de recerca, dins el Parc Nacional.
Un cop el centre de recerca es va traslladar a Musanze, va anar canviant d’ubicació diverses vegades, fins que fa uns anys es va establir en un edifici del govern ruandès a la carretera principal de la ciutat. El centre actual disposa d’un bon nombre de despatxos, i espais comuns, com una sala de reunions i conferències; i un vestíbul principal on hi ha informació sobre els goril•les de  muntanya dirigit als turistes i visitants.
11_5_vestibul
Visitant al vestíbul principal de Karisoke.
Actualment des de Karisoke s’estan coordinant el programa de conservació i recerca en goril•les de muntanya, el programa de seguiment i conservació de biodiversitat del parc (que inclou l’estudi de les mones daurades, ocells, mamífers i rèptils i amfibis), i el programa d’educació i desenvolupament.
Karisoke està de festa!
Aquests darrers dies Karisoke ha estat de celebració. La setmana passada ens va visitar la Clare Richardson, la fins ara responsable de l’estratègia i direcció de totes les activitats desenvolupades per la Fundació Dian Fossey. Ara la seva tasca ha arribat a la fi, per donar pas a noves generacions.
11_claire
La Clare i el Felix, director del centre de recerca Karisoke.
Per tal de desitjar-li el millor final de vida laboral i agrair-li la feina feta, després de més de 30 anys dedicats a la gestió d’organitzacions no governamentals centrades en la conservació, el divendres passat li vam organitzar una festa sorpresa que va ser tot un èxit. Fins i tot hi van assistir tots els rastrejadors, tot i haver fet treball de camp aquell mateix matí, i molts d’ells fer-ne l’endemà.
11_gent
Alguns dels rastrejadors assistents a la festa.
 
Jordi Galbany
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.